Verberg deze melding

Wij gebruiken cookies om het winkelen bij Brandzaak gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.

 
 

OP WERKDAGEN EN ZONDAG VOOR 15:00 UUR BESTELD, VOLGENDE DAG IN HUIS.

0 items / bedrag € 0,00

El Salvador Finca Leticia

Pacamara variëteit: groot van formaat en complex van smaak

El Salvador koffiebonen

Maak je keuze

Deze koffiebonen zijn uitverkocht. Klik hier voor ons actuele assortiment.

De koffiebonen van de Santa Leticia plantage uit El Salvador zijn met recht een special te noemen. Neem alleen al het formaat, de koffiebonen zijn overduidelijk groter dan gangbare Arabica koffiebonen. Na de Maragogype variëteit is dit, de Pacamara variëteit, de grootste variëteit in de koffiewereld. De smaak is complex met hinten van toffee en melkchocolade. Ideaal om zwart te drinken of om cappuccino’s mee te zetten met een rijk smaakpallet.

Een rijke traditie

In 1865 erft Francisco Menendez Valdivieso het landgoed wat vandaag de dag bekend staat als de Santa Leticia plantage, vernoemd naar zijn dochter Leticia. In die tijd zit Francisco als officier in de Salvadoraanse leger onder leiding van president Gerardo Barrios. Barrios staat bekend als promotor van koffieproductie in het westen van El Salvador. In de voetstappen van de president begint Francisco zijn koffieplantage in 1873. Een plantage wat nog lang van zich laat horen en van generatie op generatie wordt verbeterd. Aan het roer staan nu de zonen van Leticia, Ricardo en Mauricio. Samen met hun echtgenotes en de dochters Patty, Monica en Alexandra zetten zij de traditie voort. De dochters zijn zo gedreven dat ze zich hebben gespecialiseerd in het aanbieden van alleen Specialty Coffee.

Apanenca, Rivers of Wind

De plantage van Santa Lectia ligt tegen de gemeente Apanenca aan. Het gebied staat bekend als Ilamatepeque Mountain Chain en wordt beschouwd als de allerbeste plek van El Salvador voor de groei van hoogwaardige Arabica koffiebonen. Niet onterecht als je weet dat in een dal val langgerekte laagtes de koffie groeit op een hoogte van 1200-1750 boven de zeespiegel.

De gemeente Apanenca is in 1543 opgericht door de Spaanse veroveraar Pedro de Alvarado. De letterlijke vertaling uit het Nahuatlahtolli is Rivers of Wind.

Details

  • Herkomst: El Salvador, Apaneca
  • Plantage: Finca Santa Leticia
  • Hoogte: 1200-1750 meter
  • Verwerking: Washed
  • Branding: Medium Roast
  • Variëteit: Pacamara

Geschiktheid

  • Espresso

    Onder hoge druk gezette bereiding uit een volautomaat, halfautomaat of een Mokkapotje. Hoewel een Mokkapotje de hoge druk van een machine niet haalt past het toch in dit rijtje.

  • Koffies met melk

    De bekendste koffies met melk zijn Cappuccino, Latte (koffie verkeerd), Flat White en Latte Macchiatto.

  • Normale koffie

    Koffie uit een volautomaat of halfautomaat (pistonmachine), oftewel een Americano of een Lungo.

  • Filterkoffie

    Denk hierbij aan koffie uit een filterapparaat, maar ook aan Slow Coffee. Een aantal bekende zetmethodes zijn: Aeropress, Chemex, Clever Dripper, French Press (Cafetiere) en Vacuüm Pot (Siphon).

Smaak

  • Romig
  • Complex
  • Melkchocolade
  • Toffee

Kenmerken

  • Intensiteit

    De sterkte en hevigheid van de koffiesmaak.

  • Body

    Stroperigheid, het mondgevoel op de tong. Vergelijk je water met siroop, dan heeft water bijna geen body en siroop juist erg veel body.

  • Aciditeit

    De fris- en fruitigheid van de koffie, vaak zijn Afrikaanse koffies wat frisser van aard.

  • Balans

    Een koffie die in balans is, kent geen overheersende smaken.