10 leuke weetjes over koffie! 27 aug. 2014 23:59:04

vraagteken_koffieWist je dat koffie de meest gedronken drank is in Nederland? Jaarlijks drinken Nederlanders gemiddeld 165 liter koffie en wereldwijd worden meer dan 400 biljoen kopjes koffie geconsumeerd per jaar. Dit maakt koffie naast water de populairste drank. Koffie mag dan de meest gedronken drank zijn, maar wat weten we nou precies van koffie? Daarom hier tien leuke weetjes die wij hebben gevonden over koffie. 

1. We beginnen met het ontstaan van koffie. Wist je dat koffie ontdekt is door geiten? Het schijnt namelijk dat de bonen ontdekt zijn door een Ethiopische geitenhoeder. Na het eten van de koffiebonen werden zijn geiten namelijk actieve ‘dancing goats’. Toen hij zelf ook ging snoepen van de koffiebonen, kwam hij erachter dat het hetzelfde effect had op de mens. Hij vertelde dit aan de monniken in de nabijgelegen dorpjes en later werd bedacht dat van de bonen beter een heerlijke drank gemaakt kon worden in plaats van ze op te eten: het ontstaan van de koffie.

2. Wist je dat je als echte koffieliefhebber eigenlijk altijd koffie kunt bestellen in welk land je ook bent. In elke taal klinkt koffie namelijk bijna hetzelfde. Het maakt dus niet uit of je de taal niet spreekt, koffie bestellen moet altijd lukken!

3. Wist je dat gelovigen pas duizend jaar later mochten genieten van een kopje koffie dan niet gelovigen. Pas nadat de paus de koffiebonen zegende in de 16e eeuw, mochten de gelovigen ook koffie drinken. 

4.Wist je dat Brazilië haar deelname aan de olympische spelen aan koffie te danken heeft? In het jaar 1932 kon Brazilië het zich niet veroorloven om de Braziliaanse atleten naar de Olympische spelen in Los Angeles te sturen. Maar Brazilië had een plan. De hele boot werd vol geladen met koffie en dit verkochten zij onderweg zodat de atleten toch naar Los Angeles konden. 

5. Wist je dat koffie de man scherp houdt. Braziliaans onderzoek toonde aan dat jonge mannelijke koffiedrinkers relatief beweeglijker zaad produceren dan niet koffiedrinkers. 

6. Andere medische positieve effecten door cafeïne zijn er ook, want wist je dat olympisch kampioen Chris Hoy beweert dat hij zijn medailles te danken heeft aan zijn eigen gemaakte koffie. Dit is natuurlijk niet zijn enige reden, maar uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat door cafeïne snelheid en uithoudingsvermogen wordt vergroot. Cafeïne vergroot namelijk de snelheid van de spieren en de sterkte van de spiercontracties, waardoor deze minder snel vermoeid worden. Ook zorgt cafeïne voor positieve denkers. Uit een experiment bleek namelijk dat koffiedrinkers 7 procent sneller waren in het herkennen van positieve woorden. Een positieve en actieve dag begint dus met een kopje koffie. 

7. Vrijgezel? Wist je dat het een afknapper is als je op de eerste date zegt dat je geen koffie wilt. Een onderzoek onder 300 vrijgezellen toonde namelijk aan dat het merendeel samen koffiedrinken het leukst vond op de eerste date.

8. ‘Koffie’ stamt af van de naam quahweh, wat sterkte of macht betekent. Maar ooit afgevraagd waar het woord cappuccino vandaan komt? Dit is namelijk vernoemd naar de monnik van de religieuze orde van kapucijners. Door hun bruine klederdracht met ‘witte’ haren hebben zij dezelfde kleuren als de cappuccino. 

9. Wist je dat milde koffie meer cafeïne bevat dan donkere koffie? Je denkt misschien het tegenovergestelde, want het lijkt logischer dat hoe donkerder de koffie van kleur is, hoe meer cafeïne hij bevat. Maar het is juist andersom: hoe donkerder de koffiebonen, hoe meer smaak, maar hoe minder cafeïne. De oorzaak hiervoor is dat bij donkere koffiebonen meer cafeïne verbrand wordt tijdens het branden van de bonen. Dus cafeïne nodig? Drink lichte koffie!

10. Dit lijstje wordt afgesloten met ‘Poepiedure’ koffies. Wist je dat Kopie Luwak gemaakt wordt van uitgepoepte koffiebonen? Deze dure koffiebonen worden door de Civetkat opgegeten en wanneer deze wordt uitgepoept, hebben we een Kopi Luwak boon. Smerig? Het schijnt dus één van de beste koffies te zijn en in meerdere koffiecafé’s in Nederland verkrijgbaar. In Thailand dachten ze, dit kunnen wij ook. In de Noord-Thaise Chiang Rai is de Black Ivory verkrijgbaar. Same story, different animal, namelijk de olifant. Dus altijd al eens olifantenpoep koffie willen proberen? Op naar Thailand!

Bron: foodreporter.nl

Terug naar het overzicht