Ergste droogte in tachtig jaar in Brazilië 23 nov. 2014 20:21:16

brazilie_droogte_koffieBrazilië beleeft de ergste droogte in tachtig jaar. De meeste Brazilianen hebben dit nog nooit meegemaakt. In het droge noordoosten van Brazilië is men dit al enkele jaren gewoon. Nu deelt echter ook het rijkere zuiden in de klappen.

Er heerst al tien maanden een watertekort in heel het land, ook in de deelstaat São Paulo, de deelstaat met de meeste inwoners in het land, ruim 40 miljoen. Op piekmomenten komt geen water meer uit de kraan. Er is niet meteen beterschap op komst. Het wateragentschap van de overheid waarschuwde de inwoners van São Paulo al voor zware, nooit eerder geziene bevoorradingsproblemen.

Duurdere koffie

Tijdens het laatste regenseizoen viel slechts 40 procent van de normale hoeveelheid regen. Daardoor zijn de waterreservoirs onvoldoende gevuld. Wetenschappers zien een verband met de klimaatverandering en de ontbossing. Door de ontbossing in het Amazonegebied zijn er minder bomen die water verdampen.

De Braziliaanse droogte heeft ook voor de rest van de wereld gevolgen. Brazilië is 's werelds grootste producent van koffie. Door de droogte is de productie van koffiebonen er dit jaar fors gedaald. Dat maakt de koffieprijzen op de wereldmarkt duurder.

Bron: Brazil faces the worst drought in 80 years

Terug naar het overzicht