In 5 stappen: espresso zetten als een Barista 4 feb. 2015 22:28:47

Espresso_zettenEen espresso is niet alleen een zeer geliefd zetmethode onder koffieliefhebbers maar vormt ook de basis voor vele andere zetmethodes zoals; de cappuccino of latte. In dit artikel leggen we jou in 5 stappen uit hoe je een perfect kopje espresso kunt zetten. Als echt alles aan je espresso klopt dan spreken we over een God Shot, hier gaan we voor. Hou je vast, want we onthullen nu alle geheimen van meester barista’s.

 

Wat heb je nodig?


Stap 1: Verwarm je kopje voor

Dit kan je doen door er heet water in te schenken. In een voorverwarmd kopje blijft je espresso langer warm. Bovendien draagt het voorverwarmen bij aan een mooie crèmalaag.

Stap 2: Maal je koffiebonen

Neem dit serieus, je vormt nu het hart van je espresso. Een goede koffiemolen is daarom van levensbelang, zelfs belangrijker dan een espressoapparaat! Maal nu 8 à 9 gram koffie in een schone en droge filterdrager.

Stap 3: Strijk/level als een echte barista

Na het malen ontstaat een klein bergje aan gemalen koffie in je filterdrager. Verdeel deze met de buitenkant van je wijsvinger in je filterbakje. Het strijken is om channeling - oftewel scheurtjes in de koffiepuck - te voorkomen. Wanneer je niet goed strijkt zal het water uit het espressoapparaat een snellere weg door de koffie heen vinden.

Stap 4: Tampen doe je met gevoel

Na het strijken druk je je gemalen koffie aan in de filterdrager, doe dit met je tamper. Leg eerst de tamper op de koffie en druk nu aan met een kracht van ongeveer 15 kilo. Hierna draai je je tamper met 90 graden zonder kracht uit te oefenen, dit om de koffie mooi te polijsten. Zorg ervoor dat de twee vleugeltjes van je fiterdrager vrij zijn van koffie.

Stap 5: Je espresso zetten, het moment van de waarheid

Plaats nu je voorverwarmd kopje en filterdrager en zet je apparaat direct aan. De doorlooptijd van de espresso moet tussen de 20 en 30 sec. liggen, dat is een internationaal standaard. Wij houden tussen de 23 en 27 seconden aan bij een watertempratuur van 94 tot 95 graden.

Een perfecte espresso is in balans, niet te zuur of bitter, en heeft een hazelnootachtige crèmalaag.

Do’s

Don’ts

  • Bewaar geen gemalen koffie, gemalen koffie verliest snel zijn kenmerkende aroma’s
  • Gebruik geen kunststof tamper
  • Geef nooit op, oefenen baart kunst
Terug naar het overzicht