Graanprijzen omzeilen El Niño 25 jul. 2014 21:26:00

prijsstijging_koffieDe belangrijke graanoogsten ontlopen de extreme droogte en het effect van El Niño. Daarmee kunnen de prijzen naar het laagste niveau in vier tot vijf jaar zakken. De broodconsument merkt dat uiteindelijk in zijn portemonnee. Dat meldt ABN Amro vanochtend in een sectoronderzoek.

Dit voorjaar kenmerkte zich nog door grote prijsstijgingen in graan. Sinds afgelopen maanden worden de prijzen meer gedrukt, vooral omdat de gevolgen begin dit jaar van de extreme droogte in productieland Brazilië, en de regen- en sneeuwval in Noord Amerika, toch lijken te verminderen. Tegelijkertijd zien de grote producenten bij het huidige weer dat ze zich moeten opmaken voor sterke graanoogsten. Dit aanbod drukt de prijzen.

El Niño is de stroom warm water die in januari bij Peru voor de kust begint en gemiddeld eens in de drie tot zeven jaar tot een extreme verwarming van het oceaanwater leidt. Die verandert de atmosfeer en krijgt consequenties voor oogsten.

Koffieprijs

Handelaren vreesden aanvankelijk stijgende koffieprijzen, door slechtere oogsten. Ook dat valt mee, zien de ABN Amro-economen. De oogstschade valt mee. Prijzen van maïs, tarwe en andere granen dalen al. Opmerkelijk is dat de bloedige conflicten rond Rusland en Oekraïne de hele graanhandel voorbij lijken te gaan.

Voor suikerriet geldt een slechtere verwachting, vooral vanwege van het droger dan normale Indiaanse regenseizoen. Hoewel voor cacao, suiker, sojabonen en maïs ruime voorraad in de markt zijn, zouden prijzen kunnen stijgen, vooral als gevolg van een speculatief gedreven vraag, schrijven de economen. De prijzen van koffie en suiker zijn al wel deels doorberekend aan de consument, maar de economen sluiten een verdere prijsstijgingen voor met name koffie niet uit.

Metaalprijs stijgt

Economische groei in China en de Verenigde Staten hebben vooral de prijzen van industriële metalen opgestuwd. Nikkel is bijvoorbeeld in enkele kwartalen 20% duurder geworden. Dit type basismaterialen zal vanwege de enorme vraag blijven stijgen in prijs. Aluminium en zink volgens ABN Amro de twee grootste groeiers in waarde onder de basismetalen. Staal, ijzererts en cokeskolen houden zwakke prijzen.

Hoewel ook edelmetalen als goud en zilver in het tweede kwartaal een sterke prijsstijging  lieten zien, denkt ABN Amro dat dit komende maanden de andere kant op beweegt. De directe aanleiding zijn de hogere rentes in de VS, weinig inflatie en een hogere Amerikaanse dollar. Pas in 2016 zullen de prijzen van goud en zilver weer omhoog komen.

De bank voorspelt bovendien een nieuwe verkoopgolf in goud, die ook de prijzen van platina en palladium sterk onder druk zal zetten, vooral omdat veel beleggers nog steeds in deze edelmetalen zitten.

Bron: telegraaf.nl

Terug naar het overzicht