Daarom mors je sneller met koffie dan met bier 26 nov. 2014 21:38:48

koffie_morsenIedereen die al eens een pintje en een kop koffie van toog naar tafel bracht, weet dat je minder kans hebt om te morsen met het bier.

Volgens wetenschappers van de New York University tap je maar beter een mooie kraag op je pint, want het schuim zorgt ervoor dat het klotsen gedempt wordt. Uit de analyse van vertraagde camerabeelden bleek dat een kunstmatig laagje schuim op water of koffie ervoor zorgde dat deze vloeistoffen minder beweeglijk werden. Een laagje van 0.3 centimeter schuim bleek al verschil te geven, bij 1,6 centimeter werden de golven aanzienlijk kleiner. Volgens de wetenschappers zorgt de wrijving van het schuim met het glas voor energieverlies, waardoor de beweging gedempt wordt. ‘Dit kan frivool lijken’, zegt professor Emilie Dressaire die het onderzoek leidde, ‘Maar vaak komen er interessante dingen voort uit de studie van alledaagse fenomenen. Deze resultaten zijn mogelijk nuttig voor transportbedrijven die vaak met vloeistoffen werken’.


Bron: nieuwsblad.be

Terug naar het overzicht