Slechtste moment om koffie te drinken? 's Ochtends! 8 jun. 2015 16:32:24

koffie_in_de_ochtendVeel mensen kunnen ‘s ochtends pas functioneren na een kop koffie. Uit onderzoek blijkt echter dat ‘s ochtends koffie drinken helemaal niet zo’n goed idee is. Het zou er zelfs voor zorgen dat je na een tijdje geen effect meer voelt van de cafeïne.

Tolerant

Er bestaat wel degelijk zoiets als ‘het geschikte moment voor een bak koffie', maar dat is niet net nadat je je bed uitgerold komt. Ten eerste voel je dan na een tijdje niks meer van cafeïne en daarnaast kun je zelfs tolerant worden voor het stofje.

Je lichaam produceert het hormoon ‘cortisol’, beter bekend als het 'stresshormoon' omdat het ook opduikt wanneer je gestresst bent. Datzelfde hormoon is echter ook een belangrijk onderdeel van je biologische klok: cortisol zorgt ervoor dat we 's morgens ontwaken en 's avonds indommelen. 's Morgens zijn onze cortisolwaarden het hoogst.

Als je op dat moment koffie drinkt, ondermijn je de werking van cortisol. Cafeïne verstoort de aanmaak van cortisol, waardoor je lichaam minder van dat hormoon aanmaakt. Cafeïne vervangt op termijn de energieboost die we normaal zouden krijgen van cortisol in plaats van die te versterken. Er zijn door de dag heen drie momenten waarop ons lichaam cortisol aanmaakt: 's morgens, rond de middag en 's avonds. Juist tussen die momenten in heeft een goede kop koffie het meeste effect. Koffie drink je dus het best tussen 10 uur 's morgens en 12 uur 's middags en tussen 14 uur en 17 uur. Morgen dus maar een kopje thee bij het ontbijt?

Bron: metronieuws.nl

Terug naar het overzicht