Thee of koffie? Uw genen hebben al beslist 19 nov. 2018 14:53:55

koffie en genenBent u een verstokte koffiedrinker of houdt u ervan om languit in de zetel te liggen met een kopje muntthee? Volgens een nieuw Brits onderzoek, dat in het blad Scientific Reports is verschenen, heeft het antwoord veel te maken met uw genen.

De kwestie waarom sommige mensen eerder bedanken voor thee en hun heil zoeken in een bakje troost, houdt de wetenschap al langer bezig. Eerdere onderzoeken hebben een mogelijk verband met leeftijd of geslacht aangehaald, maar wetenschappers wilden nu nagaan of er zoiets bestaat als een genetische voorkeur. Behalve cafeïne onderzochten de wetenschappers daarom hoe mensen de bitterheid kunnen proeven van kinine en van een bepaald medicijn.

“Als je erg gevoelig bent voor een bittere smaak, dan zal je eerder een theedrinker zijn”, vat coauteur Liang-Dar Hwang van de Universiteit van Queensland het samen voor ABC News. De studie maakte onder meer gebruik van data uit de UK Biobank, een project waaraan duizenden Britten tussen 37 en 73 jaar deelnamen. Gedurende enkele jaren verzamelden wetenschappers zo veel mogelijk gegevens over hen en moesten ze ook antwoorden op hoeveel kopjes van welke drank ze dagelijks consumeerden. Ze ontdekten zo ook dat wie erg gevoelig was voor de bittere smaak van het medicijn, ook minder kans had om een zware alcoholdrinker te worden.

Bron: demorgen.be

Terug naar het overzicht