Werkt koffie écht uitdrogend? 16 nov. 2018 11:49:12

uitdroging en koffieBestel je een kop koffie, dan krijg je daar soms een glas water bij. Want aangezien koffie een uitdrogende werking heeft, kan wat extra vocht natuurlijk geen kwaad. Maar in hoeverre klopt die theorie? Pak er ‘n bakkie bij en ga er goed voor zitten. We zochten het voor je uit.

Cafeïne

In koffie zit een redelijke hoeveelheid cafeïne. Het pept ons op de in vroege ochtend, bevordert de concentratie én heeft een diuretisch effect. Dit betekent dat de aanmaak van urine in je nieren wordt gestimuleerd. En dus moet je na zo’n kop inderdaad sneller plassen. Toch schijnt koffie je niet uit te drogen.

Vochtbalans

Dat komt omdat cafeïne je sneller laat plassen, maar niet meer. Je plast dus geen grotere hoeveelheid dan gebruikelijk. En omdat er niet meer uit gaat dan er binnenkomt, blijft je vochtbalans prima op peil. Dat glas water is dus lekker, maar eigenlijk overbodig.

Tolerantie

Sterker nog, als je regelmatig koffie drinkt, verdwijnt dit diuretische effect volledig. Dit komt omdat je lichaam makkelijk tolerant raakt voor cafeïne. Krijg je het vijf dagen niet binnen, dan zijn de gevolgen pas weer merkbaar.

Koffie

Is koffie niet aan jou besteed en denk je makkelijk vijf dagen zonder cafeïne te leven, dan heb je het mis. Die stof zit - zoals je misschien wel weet - ook in thee, frisdrank of bijvoorbeeld chocolade. Waarom je alleen water krijgt als je koffie bestelt? Simpel. Koffie bevat het hoogste percentage aan cafeïne en wordt daardoor gezien als de allergrootste uitdroger. Gelukkig weten we nu dat dit niet zo is. Nog ‘n bakkie dan maar?

Bron: elleeten.nl

Terug naar het overzicht