Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

10 dingen die je nog niet wist over je ochtendlijke kopje koffie

Lang leve dat kopje koffie 's morgens vroeg. We worden er wakkerder van, beter gehumeurd en niets dat zo goed smaakt op een nuchtere maag. Ter ere van dat ons favoriete ochtenddrankje: enkele trivia weetjes.

10 dingen die je nog niet wist over je ochtendlijke kopje koffie

1. We drinken wereldwijd meer dan 500 miljard kopjes koffie per jaar

Tja, de mensheid houdt nu eenmaal van koffie. En lattes, cappucinos en espresso's.

2. Vrouwen die graag koffie drinken, lopen minder risico op depressies

Een studie van de Harvard School of Public Health ontdekte dat het risico op depressie maar liefst 20% lager lag bij vrouwen die vier of meer kopjes koffie per dag dronken. Let wel op: decaf is niet voldoende. Vrouwen die decafeïne, thee, frisdranken of andere drankjes met minder cafeïne dronken, hadden geen bescherming tegen depressies.

3. Wakker worden met de geur van koffie kan echt

Enkel de geur van koffie is al genoeg om wakkerder te worden, volgens een studie uit 2008 van Seoul National University.

4. Koffie verbetert erectiestoornissen

Twee tot drie kopjes koffie per dag zijn blijkbaar goed voor je seksleven. Volgens een recent onderzoek van het gezondheidsdepartement van de universiteit van Texas, zouden mannen die tussen 85 en 170 milligram cafeïne binnenkrijgen per dag 42% minder kans hebben op erectiestoornissen.

5. Donkere koffiebonen bevatten minder cafeïne dan lichte

Hoewel donkere koffiebonen sterker zijn van smaak, bevatten ze minder cafeïne.

6. ... Net als iced koffie

Ja, zo'n heerlijke iced koffie is overheerlijk, maar het bevat aanzienlijk minder cafeïne dan een gewoon kopje koffie. Volgens Time bevat zo'n iced koffie 165 milligram cafeïne, terwijl een doorsnee kop koffie er 330 bevat.

7. Het ideale tijdstip is 10 uur 's morgens

Niets zo efficiënt als een kop koffie om je uit bed te krijgen, maar het hormoon cortisol (gerelateerd met stress en het ontwaken van het lichaam) bereikt pas een piek als je al even wakker bent. Wanneer je het meeste uit je dosis cafeïne wil halen, wacht je dus best even. Het cortisolniveau stijgt met zo'n 50% nadat je wakker wordt, onafhankelijk van het tijdstip waarop je opstond. Wacht dus minstens een uur vooraleer je aan het koffiedrinken slaat.

8. Koffie verlaagt je risico op Alzheimer

Mensen die drie tot vijf kopjes koffie per dag drinken, hebben 20% minder kans op Alzheimer, volgens een onderzoek dat werd voorgesteld op het jaarlijkse Alzheimercongres in 2014. En dat is nog niet alles, andere studies ontdekten dat koffie ook nog eens het risico op een hartaanval en diabetes type 2 verlaagt.

9. Koffieshops zijn overal

De snelst groeiende vestiging in de restaurantsector? Koffiehuisjes. Volgens Business Insider kent het fenomeen een groei van 7% per jaar.

10. Drink koffie voor een betere work out

Wat extra brandstof nodig 's ochtends vroeg? Drink een kopje koffie voor je gaat lopen. Volgens sport diëtiste Molly Kimball kan koffie ervoor zorgen dat je fysiek meer aan kan, waardoor die work out meteen een stuk vlotter gaat.

Bron: hln.be

Terug naar het overzicht