FAQ

Meestgestelde vragen.

Koffiebonen bewaren kan je het beste doen in de originele verpakking in een donkere koele ruimte, maar niet in de koelkast. De kwaliteit van je koffie gaat achteruit door; blootstelling aan zuurstof, licht, vocht en temperatuurschommelingen. Voor meer informatie bezoek onze informatiepagina.

Koffiebonen zijn over het algemeen 1 jaar houdbaar. Wij focussen ons echter op versheid. Het lekkerst is onze koffie als je het tussen 1 en 8 weken na branddatum drinkt. Voor meer informatie bezoek onze informatiepagina.

Indien je niet over een volautomatische espressomachine beschikt kan je koffiebonen prima met de hand malen, gebruik hiervoor een handmolen. Er zijn verschillende merken te koop, wij raden de koffiemolens van Tiamo, Hario en Porlex aan. Afhankelijk van je zetmethode kan je de grofheid van je maling handmatig instellen.

Dat hangt van je zetmethode af. Voor een kopje espresso heb je ongeveer 8 gram koffiebonen nodig en voor slow coffee (filter) is dat ongeveer 12 gram per kopje (200 ml). Dus je kunt met een kilo koffiebonen ongeveer 125 kopjes espresso of ruim 80 filterkoffies mee zetten.

Ja, je kunt koffiebonen invriezen. Wij hebben er veel mee getest en hebben toch een lichte achteruitgang geconstateerd op het gebied van de aroma’s. Wil je toch koffiebonen invriezen, doe dat dan in kleine porties. Zo pak je dan alleen een deel wat je (direct) kunt gebruiken.

Ja, neem daarvoor contact op met ons via 0181 375 000 of stuur een email. Op deze pagina vind je ons actuele assortiment koffiebonen.

Omdat een kwartier na het malen een belangrijk deel van de aroma’s vervliegen. Dat is zonde, dat wil je toch niet? Koop je verse koffiebonen dus altijd als hele koffiebonen.

Omdat onze koffiebonen niet te lang zijn doorgebrand. Te lang doorbranden zorgt ervoor dat de karakteristieke aroma’s vervagen in bitterheid waardoor de koffie ‘’vlak’’ wordt. Vettige koffiebonen, waar de oliën de oppervlakte hebben bereikt zorgen voor een snellere vervuiling van de zetgroep, molen en leidingwerk. Onze koffiebonen zijn droog en veilig te gebruiken in uw koffiemachine.

Er bestaan er een aantal soorten koffiebonen, de bekendste hiervan is de Arabica en Robusta. Arabica groeit op hoge en koele plekken, niet te veel in de zon. De Arabica koffieplant is een kwetsbare koffieplant en vaak een veel duurdere koffieplant om te verbouwen. Daarom zijn Arabica koffiebonen in de regel duurder dan Robusta koffiebonen. Robusta is een minder kwetsbare koffieplant en bevat meer cafeïne. Door het hoge cafeïnegehalte weert het insecten veel beter af. Robusta wordt vaak als minder lekker ervaren door de vlakke smaken en wordt vaak gebruikt om de prijs te drukken of om wat meer kracht te geven aan de koffie. Over het algemeen wordt voor specialty coffee alleen 100% Arabica koffiebonen gebruikt.

Bij een semi-automaat heb je meer handelingen om een kopje koffie te zetten. Zo dien je de koffiebonen te malen met een aparte molen en maak je gebruik van een filterdrager. Dit soort machines kom je vaak tegen in de horeca omdat hiermee een hogere kwaliteit kan worden behaald. Voor meer gebruiksgemak is er de volautomaat. Met een druk op de knop heb je in korte tijd een kopje koffie. De geintegreerde molen maalt de koffiebonen, vaak kun je de maalgraad afstellen op intensiteit. Steeds meer Nederlanders maken overstap naar de volautomaat.

Koffiebonen die je bij ons bestelt zijn vers. Daarnaast gaan wij voor kwaliteit en selecteren enkel de allerbeste bonen. Dankzij onze ambachtelijke slow-roast-methode krijgen de bonen hun ware karakter en persoonlijkheid weer terug.