Verberg deze melding

Wij gebruiken cookies om het winkelen bij Brandzaak gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.

 
 

FAQ

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik het beste mijn koffiebonen bewaren?

Koffiebonen bewaren kan je het beste doen in de originele verpakking in een donkere koele ruimte, maar niet in de koelkast. De kwaliteit van je koffie gaat achteruit door; blootstelling aan zuurstof, licht, vocht en temperatuurschommelingen. Voor meer informatie bezoek onze informatiepagina.

Hoe lang zijn jullie koffiebonen houdbaar?

Koffiebonen zijn over het algemeen 1 jaar houdbaar. Wij focussen ons echter op versheid. Het lekkerst is onze koffie als je het tussen 1 en 8 weken na branddatum drinkt. Voor meer informatie bezoek onze informatiepagina.

Hoe moet je koffiebonen malen?

Indien je niet over een volautomatische espressomachine beschikt kan je koffiebonen prima met de hand malen, gebruik hiervoor een handmolen. Er zijn verschillende merken te koop, wij raden de koffiemolens van Tiamo, Hario en Porlex aan. Afhankelijk van je zetmethode kan je de grofheid van je maling handmatig instellen.

Hoeveel kopjes kan ik uit een kilo koffiebonen krijgen?

Dat hangt van je zetmethode af. Voor een kopje espresso heb je ongeveer 8 gram koffiebonen nodig en voor slow coffee (filter) is dat ongeveer 12 gram per kopje (200 ml). Dus je kunt met een kilo koffiebonen ongeveer 125 kopjes espresso of ruim 80 filterkoffies mee zetten. 

Is koffie drinken slecht tijdens zwangerschap?

Probeer tijdens de zwangerschap overmatig cafeïne verbruik te vermijden. Wil je meer weten? Lees dan dit arikel over zwangerschap en koffie.

Kan ik gebrande koffiebonen eten?

Ja hoor, als je dat lekker vindt tenminste. Het effect, in vergelijking met het drinken van koffie, is vergelijkbaar. Let wel op want overmatig eten van de bonen kan leiden tot brandend maagzuur en heeft een laxerend effect.

Kan ik koffiebonen invriezen?

Ja, je kunt koffiebonen invriezen. Wij hebben er veel mee getest en hebben toch een lichte achteruitgang geconstateerd op het gebied van de aroma’s. Wil je toch koffiebonen invriezen, doe dat dan in kleine porties. Zo pak je dan alleen een deel wat je (direct) kunt gebruiken.

Leveren jullie ook koffiebonen aan bedrijven en horeca gelegenheden?

Ja, neem daarvoor contact op met ons via 010-2109970 of stuur een email. Op deze pagina vind je ons actuele assortiment koffiebonen.

Waarom verkopen jullie geen gemalen koffie?

Omdat een kwartier na het malen een belangrijk deel van de aroma’s vervliegen. Dat is zonde, dat wil je toch niet? Koop je verse koffiebonen dus altijd als hele koffiebonen.

Waarom zijn jullie bonen minder vettig en donker?

Omdat onze koffiebonen niet te lang zijn doorgebrand. Te lang doorbranden zorgt ervoor dat de karakteristieke aroma’s vervagen in bitterheid waardoor de koffie ‘’vlak’’ wordt. Het verschil? Dat heb je toch al geproefd? Zo niet, ervaar en beoordeel zelf.

Wat is decafé koffie?

Decafé koffie is koffie zonder cafeïne. Door middel van, meestal, een chemisch proces wordt cafeïne uit de koffiebonen onttrokken. Dit heeft veel invloed op de smaak

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffie?

Er bestaan er een aantal soorten koffiebonen, de bekendste hiervan is de Arabica en Robusta. Arabica groeit op hoge en koele plekken, niet te veel in de zon. De Arabica koffieplant is een kwetsbare koffieplant en vaak een veel duurdere koffieplant om te verbouwen.  Daarom zijn Arabica koffiebonen in de regel duurder dan Robusta koffiebonen. Robusta is een minder kwetsbare koffieplant en bevat meer cafeïne. Door het hoge cafeïnegehalte weert het insecten veel beter af. Robusta wordt vaak als minder lekker ervaren door de vlakke smaken en wordt vaak gebruikt om de prijs te drukken of om wat meer kracht te geven aan de koffie. Over het algemeen wordt voor specialty coffee alleen 100% Arabica koffiebonen gebruikt.

Wat is het verschil tussen een volautomaat en een semi-automaat?

Bij een semi-automaat heb je meer handelingen om een kopje koffie te zetten. Zo dien je de koffiebonen te malen met een aparte molen en maak je gebruik van een filterdrager. Dit soort machines kom je vaak tegen in de horeca omdat hiermee een hogere kwaliteit kan worden behaald. Voor meer gebruiksgemak is er de volautomaat. Met een druk op de knop heb je in korte tijd een kopje koffie. De geintegreerde molen maalt de koffiebonen, vaak kun je de maalgraad afstellen op intensiteit. Steeds meer Nederlanders maken overstap naar de volautomaat.

Wat is Specialty Coffee?

Dit is bijzondere koffie met een unieke kwaliteit, uitgesproken smaak en persoonlijkheid. Deze ongebrande bonen zijn nauwkeurig geteeld in een afgebakend gebied en voldoen aan de hoogste normen voor het branden. De bodem (terroir) moet goed te proeven zijn, net zoals bij wijn. Voor meer infomatie over Specialty Coffee klik hier.

Wat maakt jullie koffie zo speciaal?

Koffiebonen die je bij ons bestelt zijn vers. Daarnaast gaan wij voor kwaliteit en selecteren enkel de allerbeste bonen. Dankzij onze ambachtelijke slow-roast-methode krijgen de bonen hun ware karakter en persoonlijkheid weer terug.