Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

SCA Cupping Scores: Een Gids voor Koffiekwaliteit

Bij Brandzaak houden wij van transparantie. Daarom communiceren wij de cupping scores van onze koffies waar wij zo trots op zijn. We leggen jou graag uit wat deze scores inhouden en hoe deze worden gemeten.

Wat zijn SCA Cupping Scores?

Cupping scores zijn een gestandaardiseerde beoordelingsmethode voor koffiekwaliteit die is ontwikkeld door de Speciality Coffee Association (SCA). Het proces omvat het systematisch proeven en evalueren van koffie op basis van verschillende smaak- en aromakarakteristieken. Deze scores bieden een objectieve maatstaf voor de algehele kwaliteit van de koffie.

Hoe worden SCA Cupping Scores gemeten?

Het beoordelen van koffie via cupping scores gebeurt volgens een strikte procedure door iemand die daarvoor certificeerd is, een Q-grader. Tijdens een cupping-sessie worden koffiebonen eerst zorgvuldig gemalen en vervolgens in kopjes geplaatst.

Hier volgen de stappen van het cupping-proces:

Geurtest (Dry Fragrance)

Beoordeling van de geur van gemalen koffie voor het zetten, om de initiële aroma's te identificeren.

Infusie (Wet Aroma)

Heet water wordt op de gemalen koffie geschonken, waardoor de koffie gaat "bloeien". De geuren tijdens dit proces worden beoordeeld.

Breken van de Korst (Break)

Na het zetten wordt de korst van koffie gebroken, waarbij aroma's vrijkomen die worden beoordeeld.

Smaaktest (Taste)

Koffie wordt slurpend geproefd om verschillende smaakprofielen te evalueren, waaronder zuurgraad, zoetheid, bitterheid, mondgevoel en nasmaak.

Algemene Indruk (Overall)

Een algehele beoordeling van de koffie op basis van de eerdere scores.

Elke categorie krijgt een score, waarbij een hogere score duidt op een betere kwaliteit. Deze scores helpen koffieproducenten, koffiebranders en liefhebbers om specifieke kenmerken van de koffie te begrijpen en te waarderen.

Wat Betekenen de Scores?

Volgens de Specialty Coffee Association (SCA) mogen enkel koffies die een cuppingscore van 80 punten en hoger hebben worden gekenmerkt als Specialty Coffee. Het verwijst naar koffie van uitzonderlijke kwaliteit, vaak geproduceerd in specifieke gebieden met ideale klimatologische omstandigheden en verbouwingspraktijken. Specialty coffee wordt zorgvuldig geteeld, geoogst en verwerkt om de unieke eigenschappen van de koffieboon te behouden en te verbeteren.

De koffies die wij bij Brandzaak selecteren voldoen ruim aan de normen die worden gesteld voor Specialty Coffee. De exacte cuppingscore is aangegeven bij iedere koffie uit ons assortiment.

Terug naar het overzicht