Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Aankoopadvies koffiemachine: volautomaat of semi-automaat?

Wij Nederlanders zijn gek op koffie. Jaarlijks drinken wij gemiddeld 165 liter aan koffie, dat is ruim 3 kopjes koffie per dag! Hoewel het grootste aandeel, 52%, nog altijd filterkoffie drinkt stappen steeds meer mensen over op een volautomatische- of semi-automatische koffiemachine.

koffie zetten

In dit artikel proberen wij je aankoopadvies te geven. We leggen je uit wat een volautomatische- en een semi-automatische koffiemachine is, hoe je het onderhoudt én sluiten af met een conclusie.

#1 Wat is een volautomatische koffiemachine?

Een volautomatische koffiemachine is een machine met een geïntegreerde koffiemolen. Deze machines beschikken over een waterreservoir voor meestal 1,5 tot 2 liter water. Het koffiebonenreservoir biedt doorgaans plek voor 200 tot 250 gram hele koffiebonen. Vul je machine met water en koffiebonen en geniet van een kop koffie met slechts 1 druk op de knop. Dat is het gemak van een volautomaat.

Persoonlijke instelmogelijkheden

Wat betreft persoonlijke instelmogelijkheden zijn 2 knoppen erg belangrijk; de maalstand van de geïntegreerde koffiemolen en de koffiesterkte. Met de maalstand bepaal je de fijnheid van de koffie en dus je extractietijd. De koffiesterkte, meestal aangeduid met aroma of koffieboontjes, bepaalt de hoeveelheid koffie die gebruikt wordt voor het zetten. Experimenteer hiermee om jouw kopje koffie te zetten zoals jij dat graag hebt.

Prijzen

De prijzen voor volautomatische koffiemachines lopen sterk uiteen. De prijzen beginnen rond de € 300 en eindigen ongeveer bij € 1.500. Er bestaan ook duurdere varianten, echter zijn dat uitzonderingen. Bekende merken zijn: Jura, Melitta, DeLonghi, Saeco, Philips, Bosch en Siemens. Voor ongeveer € 600 zou je een zeer goede volautomatische koffiemachine moeten kunnen kopen. Kies bij voorkeur voor een volautomatische koffiemachine die uitgerust is met een koffiemolen met keramische schijven.

#2 Wat is een semi-automatische koffiemachine?

Een semi-automatische koffiemachine wordt ook wel pistonmachine of kortweg een semi-automaat genoemd. De koffieliefhebber/thuisbarista die over een semi-automaat beschikt heeft er vaak ook een losse koffiemolen naast staan. Het zetten van koffie met een semi-automaat vergt wat energie, maar niet getreurd, met de juiste aanpak krijg je er ook écht wat voor terug. In betere espressobars worden niet voor niets gebruik gemaakt van een semi-automaat.

Persoonlijke instelmogelijkheden

Een semi-automaat i.c.m. een koffiemolen biedt legio mogelijkheden tot het zetten van een kop koffie. Je bepaalt zelf je waterhoeveelheid, koffiehoeveelheid, fijnheid van de maling, extractietijd en zelfs hoe je tampt. Hoewel dit een groot voordeel is neemt het ook risico’s met zich mee. Je kunt namelijk op 1001 manieren je kop koffie verpesten. Hier geldt; heb geduld, oefening baart kunst. Lees anders ons artikel ‘’In 5 stappen: espresso zetten als een Barista’’ voor informatie en praktische tips.

Prijzen

De prijzen voor semi-automaten en elektrische koffiemolens lopen extreem uiteen, omdat ook in de horeca deze manier van koffiezetten erg populair is. Voor thuisgebruik is het echter niet nodig om een koffiemachine en koffiemolen aan te schaffen die in espressobars worden gebruikt. De prijzen voor een semi-automaat voor thuisgebruik starten rond de € 300 eindigen ongeveer bij € 2.500. Voor de prijzen voor een koffiemolen is dat een minimaal € 150 tot ongeveer € 1500 euro. Goede merken voor semi-automaten zijn: Gaggia, Rancilio, Vibiemme, Bezzera, ECM en Rocket. Voor koffiemolens zijn de volgende merken prima keuzes: Baratza, Compak, Macap, Mazzer en Mahlkonig.

Wil je het goed doen? Trek dan ongeveer € 600 uit voor een semi-automaat en € 500 voor een goede koffiemolen. Hiermee heb je een set-up waar je vriend en vijand mee zult verrassen.

#3 Onderhoud

Zowel een volautomatische koffiemachine als een semi-automaat dienen ontkalkt en gereinigd te worden. Gebruik je een water-/kalkfilter bij een volautomatische koffiemachine? Mooi, dan hoef je niet te ontkalken.

Ontkalken

Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de waterhardheid van het gebruikte water. De waterhardheid in jouw gemeente is online op te vragen bij je waterbedrijf. Bij een volautomatische koffiemachine zonder water-/kalkfilter geeft de machine zelf aan wanneer ontkalkt moet worden. Dat is lekker makkelijk, volg de aangegeven stappen en je machine doet de rest. Een semi-automaat, tja it’s in the name, gaat alles niet zo automatisch. Je moet zelf bijhouden wanneer de machine toe is aan een ontkalkbeurt. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je machine.

Reinigen

Om de aanslag van koffievetten te verwijderen is het nodig om zo nu en dan de machine te reinigen. Volautomatische koffiemachines zijn vaak uitgerust met een automatisch reinigingsprogramma maar bij een semi-automaat moet je het handmatig doen. Reinigen van een semi-automaat met een E-61 groep wordt ook wel backflushen genoemd.

#4 Conclusie

Neem een volautomatische koffiemachine als je gebruiksgemak belangrijk vindt. Je kunt een consistente koffiekwaliteit behalen zonder dat je iets echt verkeerd kan doen, iedereen kan het. Daarnaast heb je geen koffiemolen nodig omdat deze geïntegreerd aanwezig is in je volautomatische koffiemachine. Het is makkelijker schoon te houden en je hebt minder accessoires nodig zoals een uitklopbak, tamper, tampermat en melkkannen.

Is koffiezetten je hobby of vind je het leuk om koffie te zetten? Kies dan voor een semi-automaat en een losse koffiemolen. Een semi-automaat ziet er super stoer en robuust uit. De levensduur van een goed onderhouden semi-automaat is meestal vele malen langer dan die van een volautomatische koffiemachine. Je kunt eindeloos experimenteren maar lekkere koffie kan je er alleen mee zetten als je ook weet waar je mee bezig bent. Wij zijn fan van deze zetmethode ;-)

Auteur: Sefa Bingul, Brandzaak

Terug naar het overzicht