Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Acht mythes over koffie ontkracht

Koffie verhoogt de bloeddruk en veroorzaakt kanker; koffie belemmert de groei, droogt uw lichaam uit en veroorzaakt slapeloosheid. Met al die verhalen die de ronde doen over koffie, is het moeilijk om nog van uw dagelijkse kop te genieten. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, want de meeste van deze wijsheden zijn niet meer dan een mythe.

Acht mythes over koffie ontkracht

1. Van koffie krijgt u hartziekten, osteoporose en kanker

Om maar meteen met het beste nieuws te beginnen: van een paar kopjes koffie per dag zal u niet doodgaan. Heeft u een hoge bloeddruk, dan kan u mogelijk een tijdelijke verhoging van uw hartslag ondervinden, maar er is geen link vastgesteld tussen cafeïne en een verhoogde cholesterol, hart- en vaatziekten, of kanker. Tal van onderzoeken wijzen zelfs uit dat koffie (met mate) goed voor u is. De feiten op een rijtje:

Osteoporose en cafeïne

Een zeer grote dosis cafeïne - we spreken van meer dan 744 milligram of meer dan zeven koppen koffie per dag - kan het calcium- en magnesiumverlies via de urine verhogen. Recente studies tonen echter aan dat dit het risico op botafname niet vergroot. Oudere mensen kunnen echter gevoeliger zijn voor de effecten van cafeïne op het calciummetabolisme. Melk toevoegen aan uw kop koffie, kan helpen.

Hart- en vaatziekten en cafeïne

Wie gevoelig is aan cafeïne, kan na een kop koffie een lichte, tijdelijke stijging van de hartslag en de bloeddruk ondervinden. Diverse grote studies konden echter geen verband leggen tussen cafeïne en een verhoogde cholesterol, een onregelmatige hartslag of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Heeft u al een verhoogde bloeddruk of hartproblemen, dan bent u mogelijk gevoeliger voor de effecten van koffie en bespreekt u uw cafeïne-inname best met uw dokter. Meer onderzoek is nodig om te kunnen uitsluiten dat cafeïne het risico op een beroerte verhoogt bij mensen met een verhoogde bloeddruk.

Kanker en cafeïne

Ook aan een eventuele link tussen cafeïne en kanker zijn al veel studies gewijd. Een analyse van dertien studies, waarbij in totaal 20.000 mensen betrokken waren, toont geen verband tussen kanker en cafeïne. De stof heeft mogelijk zelfs een beschermend effect tegen bepaalde kankers.

2. Van een kopje koffie wordt u weer nuchter

Helaas, ook dit is een fabeltje. Hoewel cafeïne een dronken persoon alerter kan maken, besluit een studie van de American Psychological Association dat koffie de impact van alcohol op de hersenen niet kan omkeren. De combinatie van een depressivum (alcohol) en een opwekkend middel (koffie, maar ook energiedrankjes) kan zelfs schadelijk zijn. Wie beide tesamen of kort na elkaar consumeert, voelt zich soms wakker en bekwaam genoeg om potentieel gevaarlijke situaties af te handelen - zoals met de wagen rijden. Om dezelfde reden zijn mixdrankjes als wodka-red bull geen goed idee.

3. Een kopje koffie in de namiddag veroorzaakt slapeloosheid

Het klopt dat koffie een stimulerend middel is, maar tenzij u zéér vroeg onder de wol kruipt zal uw bakje troost u geen slapeloze nachten bezorgen. De cafeïne die u na uw lunch consumeert, wordt aan sneltempo verwerkt door de lever. Binnen de vier tot zeven uur is alles bijna volledig uit uw lichaam verdwenen.

4. Koffie droogt uw lichaam uit

Ja, cafeïne heeft een licht urineafdrijvend effect. Maar het water in cafeïnehoudende dranken (koffie, thee, cola) maakt dat ruimschoots goed. Een studie uit 2014 wijst uit dat wie geregeld een kop koffie drinkt mogelijk weerstand kan opbouwen tegen de mogelijke vochtafdrijvende effecten.

5. Cafeïne is erg verslavend

Afhankelijk van wat u onder 'verslavend' verstaat, heeft deze mythe een grond van waarheid. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel, en een regelmatige consumptie ervan kan effectief een milde vorm van afhankelijkheid veroorzaken. Maar anders dan verslavende drugs vormt cafeïne geen bedreiging voor uw fysieke, sociale of financiële gezondheid.

Drinkt u normaal twee of drie tassen per dag en stopt u daar plots mee, dan kan u wel ontwenningsverschijnselen ervaren - hoofdpijn, vermoeidheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, een slecht humeur of concentratieproblemen. Deze symptomen verdwijnen echter na enkele dagen, en zijn geenszins vergelijkbaar met de effecten van het afkicken van pakweg heroïne.

6. Koffie kan u helpen gewicht te verliezen

Cafeïne mag dan een actief bestanddeel zijn in veel afslankproducten, toch klopt deze mythe niet. Hoewel cafeïne volgens een rapport uit 2010 in het vakblad International Journal of Obesity de stofwisseling lichtjes kan verhogen, dragen de effecten niet bij aan een "aanzienlijk of permanent" gewichtsverlies. Koffie kan uw eetlust weliswaar gedurende een korte tijd doen afnemen, maar er is niet voldoende bewijs dat dat echt helpt bij gewichtsverlies. De obesitasepidemie zal met andere woorden niet opgelost worden met een paar koppen koffie.

7. Zwangere vrouwen mogen geen koffie drinken

Het klinkt best angstaanjagend dat cafeïne door de placenta kan dringen en dus de ongeboren baby kan bereiken. Maar tot dusver heeft geen enkele studie aangetoond dat dat schadelijk is. Zwangere vrouwen mogen dus koffie drinken, al beperken ze zich best tot één kopje per dag. Tijdens de zwangerschap kan u wel gevoeliger zijn aan cafeïne, omdat het langer duurt voor de lever alles verwerkt heeft.

8. Koffie belemmert de groei

De consumptie van cafeïne kan leiden tot een verminderde opname van calcium. Eén eetlepel melk volstaat al om dat effect teniet te doen. Het is niet duidelijk waar deze mythe vandaan komt en er is geen wetenschappelijk bewijs dat ze ondersteunt. Dat gezegd zijnde, is er ook geen sterk bewijs dat koffie de groei niét belemmert. Dat komt eenvoudigweg omdat de effecten op lange termijn van koffie op kinderen nog niet grondig onderzocht zijn. Er is echter wel onderzoek verricht naar de langetermijneffecten van cafeïne op kinderen, en daarbij is geen verontrustend bewijs opgedoken. Eén studie volgde 81 adolescenten gedurende zes jaar en stelde geen verband vast tussen de dagelijkse inname van cafeïne en de groei.

Wel heeft een reeks studies bij volwassenen uitgewezen dat een verhoogde consumptie van cafeïnehoudende dranken kan leiden tot een verminderde opname van calcium - wat nodig is voor de groei van de beenderen. Het effect is echter verwaarloosbaar: één eetlepel melk zou al volstaan om het teniet te doen.

Bron: demorgen.be

Terug naar het overzicht