Projecten & coöperaties

Bij elkaar komen is een begin. Van elkaar houden is ♥

Coöperatie: COOPEDOTA Costa Rica

Stel je een stad voor. Omringd door hoge bergen. Ver weg van andere plaatsen. Geen elektriciteit, geen telefoon en geen openbaar vervoer. Het leven is simpel, maar ver van eenvoudig.

Costa-Rica-Coope-Dota-koffieplantage

Het koffieverhaal in Dota begint wanneer een van de eerste bewoners, Don Alejo Morales, 27 koffiestruiken meeneemt naar het dorp. De inwoners van Dota zochten toen verschillende manieren om te kunnen overleven en besluiten koffie te verbouwen. Uiteindelijk slaagden de boeren erin. Tussenhandelaren kochten alle koffie op en verkochten deze tegen goede prijzen op de internationale koffiemarkt. De boer had een inkomstenbron, maar verdiende niet genoeg om uit de armoede te komen. Het moest anders. In plaats van onderling te concurreren, bundelden de boeren hun krachten. Op 14 oktober in 1960 richtten ze de coöperatie COOPEDOTA op.

Tegenwoordig is COOPEDOTA een zeer goed georganiseerde en professionele coöperatie, bestaande uit 96 boeren. De coöperatie wordt vaak als voorbeeld gebruikt voor andere opkomende coöperaties, omdat ze zo succesvol is.

Feiten:

  • In 2011 gecertificeerd; COOPEDOTA heeft als eerste ter wereld een koolstof neutrale productie.
  • COOPEDOTA heeft een krachtig programma voor water en elektra voorziening voor de gemeenschap.
  • COOPEDOTA heeft een eigen recyclecentrum.
  • 1 van Costa Rica’s marktleiders in kwaliteitskoffie.
  • Eigen opleiding voor het verbouwen van koffie.

Costa-Rica-Coope-Dota-koffieboeren

Terug naar het overzicht