Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Daniel de Groot opent deuren van BJJ Sportschool: Haven BJJ

Wij kennen Daniel de Groot nu al een paar jaar. Sinds 2021 is hij een van onze gesponsorde atleten. Naast dat hij een groot koffieliefhebber is, reist hij voor zijn sport Braziliaans Jiu Jitsu (oftewel BJJ) de wereld rond. Zo heeft hij titels verzameld als Europees en Braziliaans kampioen. Nu is hij terug in Rotterdam en opent hij daar zijn eigen sportschool.

Judo maar dan op de grond

Braziliaans Jiu Jitsu, bekend geworden door de effectiviteit in kooigevechten van de UFC, is volgens Daniel niet zo intimiderend als het klinkt. “Het lijkt eigenlijk gewoon op judo, maar dan met meer focus op het grondgevecht. Het doel is om je tegenstander te controleren en daarna af te laten kloppen met een gewrichtsklem of verwurging. Het is naar mijn mening de enige vechtsport waar je ook echt een grotere, sterkere tegenstander mee kan verslaan”

Van topatleet naar sportschooleigenaar

De overstap van atleet naar het openen van een sportschool is een grote. Maar de Rotterdammer heeft een goede reden om de stap te zetten. “Wat ik nog miste in Rotterdam, en eigenlijk in Nederland, was een sportschool waar BJJ op de eerste plek staat. Bij de meeste sportscholen wordt een gymzaaltje gehuurd, of mogen ze de mat gebruiken nadat de kickboksers of karateka’s klaar zijn. Ik vond dat het tijd was voor een school waar BJJ op de eerste plek staat.”

Daniel de Groot

Voor topatleten maar ook voor beginners

Een sportschool waar alleen BJJ getraind wordt is zeldzaam, zeker in Nederland. Maar Daniel heeft een plan om de school te vullen: “Geen andere vechtsporten, maar we bieden BJJ wel op een enorm brede manier aan. Daardoor is het toegankelijk voor iedereen, van complete beginners tot topatleten”

Die topatleten zien we regelmatig op Instagram @havenbjj voorbijkomen. Europees kampioen hier, medaille op het WK daar. Maar Daniel heeft ook aan de nieuwelingen gedacht. “Daar hebben we een speciale introductiecursus voor ontwikkeld. Daar leer je in vier lessen de basis van BJJ. Dat is een stuk prettiger dan gelijk in het diepe gegooid worden, wat nu nog veel voorkomt.”

Inbraken en lange dagen

De opening ging niet zonder slag of stoot. Naast twee inbraken bleef Daniel ook nog lesgeven bij andere scholen. “Het is een uitdaging, tijdens het verbouwen was ik op veel dagen van 7:00 tot 16:00 bouwvakker, en daarna ging ik gelijk door naar Utrecht om daar tot 22:15 les te geven. Maar met genoeg koffie is dat allemaal goed te doen. En bovendien is het voor een goed doel”

En wat is dat doel dan?
“BJJ heeft mij al zoveel gebracht. Zelfvertrouwen, discipline, fitheid, vriendschappen. Ik wil dat met zoveel mogelijk mensen delen.”

Zelf beginnen met BJJ? Kijk dan op havenbjj.nl en schrijf je in voor een gratis proefles.

Terug naar het overzicht