JavaScript lijkt uitgeschakeld te zijn in jouw browser. Zet Javascript aan in je browser voor de beste ervaring op onze site.
Op werkdagen voor 13:00 besteld, volgende dag in huis.
13:00
0
Ben jij een koffieliefhebber? Dan is de kans groot dat je er vanochtend mee op stond. Omdat je het lekker vindt plús in de veronderstelling dat het je scherper maakt, niet waar? NRCQ zocht uit of dat laatste wel echt zo is. Hierbij voor eens en voor altijd antwoord op de vraag: wat doet koffie precies met ons lichaam?
Daar blokkeert koffie bepaalde receptoren waardoor je alerter wordt. Tegelijkertijd wordt de productie van de hormonen adrenaline en cortisol gestimuleerd. Resultaat? De rest van je lichaam is dan ook in een alerte en actieve staat, ook wel stressrespons genoemd. Dat kan een gejaagd gevoel geven.
Je bloeddruk gaat licht omhoog en als reactie daarop gaat je hartslag juist omlaag. Als je veel cafeïne binnen hebt gekregen, leidt dat soms tot ritmestoornissen. Dat voelt als een versnelde of krachtigere hartslag.
Door de adrenaline en cortisol versnelt je stofwisseling en vetverbranding. Dat betekent niet dat je automatisch afvalt van koffie. Je krijgt meer energie van de cafeiïne, wat je weer in kan zetten voor een intensieve work out.
Na koffie moet je vaker naar het toilet, maar je droogt er niet van uit.
Ligt er na een kop koffie een grote boodschap op de loer? Dat kan kloppen. Koffie prikkelt de reflexen van de maag en darmen.
Van te veel koffie krijg je trillende handen en een onrustig gevoel. Als je het echt bont maakt, kan het zelfs leiden tot hallucinaties.
Bron: glamour.nl