Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Dit doet koffie met ons lichaam

Ben jij een koffieliefhebber? Dan is de kans groot dat je er vanochtend mee op stond. Omdat je het lekker vindt plús in de veronderstelling dat het je scherper maakt, niet waar? NRCQ zocht uit of dat laatste wel echt zo is. Hierbij voor eens en voor altijd antwoord op de vraag: wat doet koffie precies met ons lichaam?

wat koffie doet met je lichaam

Hersenen

Daar blokkeert koffie bepaalde receptoren waardoor je alerter wordt. Tegelijkertijd wordt de productie van de hormonen adrenaline en cortisol gestimuleerd. Resultaat? De rest van je lichaam is dan ook in een alerte en actieve staat, ook wel stressrespons genoemd. Dat kan een gejaagd gevoel geven.

Bloeddruk/hartslag

Je bloeddruk gaat licht omhoog en als reactie daarop gaat je hartslag juist omlaag. Als je veel cafeïne binnen hebt gekregen, leidt dat soms tot ritmestoornissen. Dat voelt als een versnelde of krachtigere hartslag.

Vetverbranding

Door de adrenaline en cortisol versnelt je stofwisseling en vetverbranding. Dat betekent niet dat je automatisch afvalt van koffie. Je krijgt meer energie van de cafeiïne, wat je weer in kan zetten voor een intensieve work out.

Nieren

Na koffie moet je vaker naar het toilet, maar je droogt er niet van uit.

Maag/darmen

Ligt er na een kop koffie een grote boodschap op de loer? Dat kan kloppen. Koffie prikkelt de reflexen van de maag en darmen.

Trillen/onrustig

Van te veel koffie krijg je trillende handen en een onrustig gevoel. Als je het echt bont maakt, kan het zelfs leiden tot hallucinaties.

Bron: glamour.nl

Terug naar het overzicht