Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Dit zijn de meest populaire soorten koffie

Koffie is in. We worden haast dagelijks geconfronteerd met nieuwe soorten. En toch staat koffie ter discussie, vooral de gezondheid van ons bakje troost. De laatste jaren werd veel onderzoek gedaan naar het effect van koffie drinken op onze gezondheid. Uit de resultaten bleek dat we ons zeker geen zorgen moeten maken. Integendeel, koffie met mate gedronken is zelfs gezond. Uiteraard is dit goed nieuws, voor ons allemaal en zeker voor koffiedrinkers. Maar wat zijn nu precies de meest populaire soorten koffie?

Koffie is gezond

Koffie, met mate gedronken is dus gezond. Koffie:

 • Doet meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker je overgewicht verliezen
 • Beschermt tegen aderverkalking, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes 
 • Verbetert je hersenfunctie
 • Is een belangrijke bron van energie
 • Verbetert je prestaties
 • Vertraagt de ontwikkeling van dementie, Alzheimer en Parkinson
 • Ondersteunt onze leverfunctie
 • Verzacht de symptomen van depressie en geeft ons een gelukkiger gevoel
 • Is rijk aan sterk antioxidanten: die beschermen ons tegen de vrije radicalen. Die kunnen onze lichaamscellen beschadigen als gevolg van oxidatieve stress, kunnen ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen


Hoeveel koffie drinken per dag?

Om van alle gezondheidsvoordelen van koffie te genieten, drink je nooit meer dan vier koppen koffie per dag. Wanneer je die grens overschrijdt, worden deze voordelen... nadelen.

Espresso

De espresso vormt de basis van heel wat populaire koffiesoorten. Dit soort koffie wordt zwart gedronken, en valt vooral in de smaak bij koffieliefhebbers die van een sterk bakje troost houden. Espresso wordt uit een klein kopje geschonken en bevat niet meer dan twee 'grote' slokken koffie. Je proeft niet alleen het rijke aroma van deze populaire soort koffie, maar ook het verschil tussen verschillende koffiebonen en espresso. Het gaat hem dan vooral om zoete, zure of bittere smaken. Hoe meer water we aan een espresso toevoegen, hoe minder duidelijk diverse smaakelementen naar voor komen. Een kopje espresso bevat niet meer dan 30 milliliter koffie.

Cappuccino

De meest populaire koffie met melk is cappuccino. Hij wordt gemaakt van dubbele espresso, vaak met een laag rijkelijk schuimende melk. De vaak volle melk wordt in een melkkan opgeschuimd met een stoompijpje. Eens de melk schuimt, een hoeveelheid melk bij de espresso. De overgebleven opgeschuimde melk giet je over de cappuccino- en espressolaag. Op die manier vormt er zich een schuimlaag op de cappuccino.

Ristretto

Is een espresso nog niet sterk genoeg voor je? Dan zal een ristretto zeker in je smaak vallen. Het is namelijk de sterkte koffiesoort die je kunt drinken. Hij bevat dan ook de kleinste hoeveelheid water. Een shotje ristretto bevat maximaal 15 milliliter koffie. Zijn bereiding of extractietijd komt overeen met die van espresso. Dat zorgt voor meer smaak en een hogere concentratie aan cafeïne.

Latte, caffè latte of koffie verkeerd

Dit soort koffie is bij ons goed ingeburgerd. In vergelijking met cappuccino schuimt melk iets minder krachtig, waardoor het dunner wordt. Een kopje latte bevat gemiddeld 250 milliliter melk, gegoten in een dubbele espresso. Houd je van een mildere, romigere latte? Voeg dan wat melk toe.

Latte macchiato, of de omgekeerde latte

Latte macchiato is populairder dan gewone latte. Je herkent hem aan het transparante glas waarin de latte macchiato wordt geschonken. Zo kun je de twee lagen goed bekijken. Schuim eerst ongeveer 250 ml melk op en schenk deze vervolgens in een glas. Schenk vervolgens voorzichtig de espresso erop. Hierdoor ontstaan ​​twee transparante lagen. Het verschil tussen latte en latte macchiato is dus de volgorde. Voor latte giet je eerst de espresso in het kopje en daarna de melk.

Espresso macchiato

Hier wordt aan een espresso twee koffielepels opgeschuimde melk toegevoegd. Bij dit soort koffie wordt opgeschuimde melk bovenop de koffie gegoten. Dit is een perfecte espresso voor de liefhebbers die niet zo van sterke koffie houden.

Ristretto

Is een espresso nog niet sterk genoeg voor je? Dan zal een ristretto zeker in je smaak vallen. Het is namelijk de sterkte koffiesoort die je kunt drinken. Hij bevat dan ook de kleinste hoeveelheid water. Een shotje ristretto bevat maximaal 15 milliliter koffie. Zijn bereiding of extractietijd komt overeen met die van espresso. Zo wordt er maximale smaak gegeven aan de kleine hoeveelheid water, waardoor de concentratie cafeïne dus heel hoog wordt.

Andere populaire soorten koffies zijn zeker de:

 • Americano
 • Lungo of long black
 • Flat White
 • Cortado
 • Nitro coffee 

Bron: gic.nl

Terug naar het overzicht