Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Duurtest: De'Longhi PrimaDonna Soul, kopen óf niet?

Misschien heb jij de De'Longhi PrimaDonna Soul op het oog. Je vraagt je terecht af of het een goede koop of niet. Het blijft een flinke investering, dan wil je een miskoop voorkomen. Omdat wij dat begrijpen hebben wij de De'Longhi PrimaDonna Soul als duurtester ingezet. We willen je namelijk alles vertellen wat je moet weten over de PrimaDonna Soul. Waar die in uitblinkt en waar je op moet letten. We hebben de De'Longhi PrimaDonna Soul drie maanden lang, dag in dag uit, getest. Dus alles waar jij na aankoop achter gaat komen, staat netjes beschreven in dit artikel. Let’s start!

Design

Natuurlijk is dit belangrijk. Het komt tenslotte op je aanrecht te staan. Dan moet een machine er gewoon goed uitzien. Punt. Om meteen met de deur in huis te vallen. Hij is fors maar niet lomp. Het display vinden wij geslaagd; intuïtief, snel en gebruiksvriendelijk. Net zoals een iPad, dat is een compliment. De De'Longhi PrimaDonna Soul heeft geen losse leidingen en extra add-ons. Daarmee oogt het geheel strak en rustig. Wij hebben het model met RVS getest, dat ziet er niet alleen gelikter uit maar voelt ook degelijker aan. Bijkomend voordeel van het RVS model is dat ‘ie 21 koffierecepten heeft i.p.v. 18, een thermisch melkreservoir en een mug to-go of koffiekan behoort dan ook tot de standaarduitrusting.

De'Longhi PrimaDonna Soul Design

Performance

De De'Longhi PrimaDonna Soul kent onwijs veel bereidingen die allemaal duidelijk op het scherm worden aangegeven. Je kunt zelfs bepalen of je voor je cappuccino eerst de melk of de koffie in het kopje wilt. Wel kwamen wij er snel achter dat bepaalde default recepten niet echt fijn zijn ingesteld. Zo heeft De'Longhi een normale kop koffie niet ingesteld zoals wij dat in Nederland gewend zijn. Je krijgt gewoon te veel water mee. Daarmee duurt het extractieproces niet alleen onnodig lang maar is de smaak ook ietwat waterig. Gelukkig is het veranderen van dat soort instellingen zo gepiept. Daarna is de koffie heerlijk!

We schreven eerder dat de De'Longhi vrij fors is. Zijn afmetingen brengen wel geweldige voordelen met zich mee. Zo heeft de machine een bonenreservoir van 500 gram en een waterreservoir van 2,2 liter. Er zijn niet veel volautomaten die dat nadoen. Sterker nog, hij is voor wat ‘ie kan, best compact te noemen! Want binnen zijn buitenafmetingen neemt het Latte-Crema systeem geen extra ruimte in beslag en is goed voor maar liefst een halve liter aan melk. Dus, pak het reservoir uit je koelkast, klik ‘m er eenvoudig in, en druk op de knop voor een cappuccino. Klaar is kees, jouw cappuccino wordt bereid. Veel melkbereidingen zijn standaard geprogrammeerd zoals de cappuccino, flat white en cortado. Het Latte-Crema systeem maakt mooi glanzend microschuim zonder luchtbellen. Dit proef je ook, de melk is lekker zoet en niet te heet. Goedgekeurd dus.

Trouwens, wist je ook dat je met deze De'Longhi tot vijf kopjes koffie in één keer kunt zetten in een pot? Zo hoeft je bezoek nooit lang op de koffie te wachten!

De'Longhi PrimaDonna Soul Performance

Connectiviteit

Een leuke manier om letterlijk meer connectie met je machine te hebben is de App. Hiermee activeer je namelijk de Bean Adapt Technology. Na het instellen van de App, vraagt De'Longhi naar de branding van de koffiebonen. De maalgraad en aromastand worden hierop aangepast. Je kunt de naam van de koffie bijvoorbeeld ‘’Brasil’’ opslaan om vervolgens getoond te worden op het display. Dat is een leuke gimmick. Een punt van kritiek is dat wij een aantal keer hebben meegemaakt dat de App crashte bij het configureren. We hebben dit alleen op een iPhone getest. Verder is de App is niet verplicht, je kunt er in het machinemenu zelf de maalgraad en de aromastand aanpassen. De'Longhi helpt je hier ook, zodat je geen onder- of over extractie hebt.

De'Longhi PrimaDonna Soul Connectiviteit

Onderhoud

Onderhoud aan de De'Longhi PrimaDonna Soul is super eenvoudig. De zetgroep koppel je eenvoudig los en spoel je af onder de kraan. We hebben de De'Longhi met en zonder waterfilter gebruikt. Dit om het ontkalkingsproces, interval en het effect te meten. Het ontkalkingsproces duurt vrij lang, 50 minuten. Maar gebruik je een waterfilter, wat we sowieso altijd aanraden, dan heb je hier (bijna) geen omkijken naar. Het grootste voordeel vinden wij het reinigen van het melksysteem. Geloof het of niet, dat gaat nog makkelijker dan het zetten van een cappuccino. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is om na bereiding van jouw cappuccino de knop te draaien naar standje clean. Dat was het, De'Longhi doet de rest in een mum van tijd. Hier ga je blij van worden.

Conclusie

De'Longhi is er in geslaagd om een gebruiksvriendelijke machine in de markt te zetten. Het is lastig om juist in dit segment een goed plekje voor jezelf te vinden. Want concurrenten als Siemens en zeker de Jura is in deze klasse juist heel dominant. Toch hebben wij nooit het gevoel gehad dat de De'Longhi punten heeft laten liggen t.o.v. de eerdergenoemde merken. Sterker nog, volgens ons is het tegendeel waar. En als wij dat als Jura fans roepen, mag je deze De'Longhi best serieus nemen :)

Auteur: Zia Chishti 

Terug naar het overzicht