Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Duurtest: Sage Barista Pro, kopen óf niet?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe koffiemachine - en je neemt het een klein beetje serieus – dan kom je het merk Sage gegarandeerd tegen. Niet gek, want Sage vult het gat tussen een volautomaat en een traditionele semi-automaat op. Daarmee is een nieuw segment geboren, dat zowel voor de echte koffieliefhebber als voor de gemakzuchtige koffieleut werkt. Knap hoor van Sage! Of niet? Nou ja, precies dat hebben wij dus voor jou onderzocht. Dag in, dag uit en dat maandenlang. We hebben ‘m keihard aan de tand gevoeld in onze koffiebranderij. Je mag dus best hooggespannen verwachtingen hebben van deze review. Let’s start!

Design

Onze testmachine is een Sage Barista Pro in de kleur Black Truffle. De machine is stijlvol vormgegeven en geeft je een Barista gevoel. In tegenstelling tot de Barista Touch beschikt de Barista Pro niet over een touchscreen. Als je het ons vraagt, is dat een voordeel. De fysieke knoppen zorgen er namelijk voor dat je meer controle hebt. Verder heb je meer dan genoeg info op het LCD scherm, zelfs met volle zon op het scherm. We waren vooral fan van de shot timer, je wilt je extractietijd altijd weten! Het bonenreservoir zit aan de bovenzijde en heeft een inhoud van 250 gram, wat ons betreft ideaal. Je ziet duidelijk aan het design en de verschillende compartimenten dat Sage heeft geprobeerd om de machine compact te houden. Helemaal gelukt hoor, dit staat echt wel nice op jouw aanrecht.

Sage Brandzaak design

Performance

Ok, nu wordt het echt belangrijk! Om te beginnen, ten opzichte van een volautomaat kent de Sage Barista Pro niet veel koffiebereidingen. Dat klinkt als een nadeel, maar niet als je weet dat een espresso aan de basis staat van bijna iedere koffiebereiding. Een ding is zeker, het maakt het echt enorm overzichtelijk. Wat wel weer zo is, is dat jij misschien daardoor niet snel denkt aan koffiebereidingen als een flat white, lungo of een cortado. Met andere woorden, de Sage verwacht die input van jou. Google je even naar koffiebereidingen dan kom je hier best snel uit, want de espresso staat aan de basis van bijna alle koffiebereidingen.

Espresso zetten

Mooi bruggetje, laten we het over die espresso hebben. Hier valt en staat alles met de dosering en maalgraad. Eerst de dosering, wij adviseren 18 gram koffie voor een dubbele espresso. De eerste keer moet je dit wegen, aangezien het malen op basis van tijd (seconden) gaat. In ons geval hebben wij 22 seconden gemalen om tot 18 gram te komen. Dat kan je best als leidraad gebruiken. Let wel, gebruik je lichtere of juist donkerdere brandingen dan ga je hier wat verschillen krijgen.

En nu de maalgraad. Dit beoordeel je door te kijken naar de extractietijd. Je wilt namelijk dat jouw espresso klaar is tussen de 26 en 30 seconden. En precies dat lees je af aan die shot timer. Super handig! Druk op de knop en check je extractietijd. Hoe fijner je maalt hoe langer de extractietijd duurt. Veel kan je hier niet fout doen.

Over de consistentie hoef je je geen zorgen te maken. De Barista Pro beschikt over een Pre Infusie en PID (digitale temperatuurregeling) wat ervoor zorgt dat de extractie consistent is. Weetje, de Sage is in 3 seconden op temperatuur. Dat is nog veel sneller dan een volautomaat die eerst nog moet doorspelen.

Melk? Melk!

Hoe belangrijk dit is, hangt van je voorkeuren af. Doe je niks met melk, dan kan je deze alinea gerust overslaan, maar niet heus. Want als jij niets met melk doet dan doen genoeg andere mensen dat wel. Denk maar aan je vrouw, vriendin, buurvrouw of je schoonmoeder. En, zie je het al voor je dat je (toekomstige) schoonmoeder vraagt om een cappuccino? Mooi, dan lees je lekker verder.

De stoompijp. Krachtig en gewoon goed! En weet je wat echt gaaf is? Je kunt met de Barista Pro gewoon microschuim creëren. Voor ons een must. Je moet er wel even voor oefenen maar het gaat je lukken. En dan maak je ineens heerlijke cappuccino’s. Als klap op de vuurpijl, nu je microschuim hebt ligt de weg voor je open om wat simpele Latte Art figuurtjes te proberen. Een hartje bijvoorbeeld, dat kan je best. Dus versier de cappuccino van je schoonmoeder met een mooi hartje. Je hoeft het allemaal niet te menen, je scoort er punten mee bij je vrouw ;)

Sage Barista Pro Brandzaak

Onderhoud

De Sage Barista Pro wordt geleverd met een reinigingsset en waterfilter. Het waterfilter kun je meteen in gebruik nemen. Sage adviseert het waterfilter iedere 3 maanden te vervangen. De machine geeft je vanzelf een seintje wanneer die aan een reningsbeurt toe is. Met de bijgeleverde tabletten en de filters kun je de machine ‘’blindfilteren’’ en dus inwendig schoonmaken. Dit zorgt ervoor dat de levensduur van de machine wordt verlengd.

Daarnaast moet je ook opletten dat je schoon te werk gaat. Je aanrecht moet wel schoon blijven. Dit kan voor sommige mensen een uitdaging zijn.

Conclusie

Eigenlijk is de belangrijkste concurrent van de Sage Barista Pro de volautomaat van het hogere segment. Maar tegelijkertijd is het in onze ogen een semi-automaat. Dat klinkt raar, maar dit geeft meteen de kracht van Sage weer. Je moet het zo zien, je kunt er echt veel lekkerdere koffie mee zetten dan een volautomaat terwijl je niet hoeft te beschikken over de diepe kennis. Het is dus een semi-automaat die zich, ook met relatief weinig kennis, prima laat bedienen. 

Belangrijkste is om de instellingen in het begin goed te hebben. Dat hebben wij je best goed uitgelegd in dit artikel denken wij zelf. Af en toe moet je wat bijstellen voor andere smaken of merken. Maar dat moet met een volautomaat ook. Daar zit het grote verschil in onze beleving niet in.

Koop de Barista Pro vooral als je meer uit je koffie wilt halen en tegelijkertijd betaalbaar wilt houden. Een La Marzocco Linea Mini (€ 5.000) of een Rocket Giotto (€ 1.800) is leuk maar helaas niet voor iedereen weggelegd. De Sage Barista Pro komt voor een bedrag van ongeveer € 700 jouw kant op. In onze ogen is ‘ie dat dubbel en dwars waard.

Auteur: Sefa Bingul

Terug naar het overzicht