Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Energieboost nodig? Dit trucje maakt je klaarwakker

Vergeet een kop koffie of een powernap, de coffeenap is de meest efficiënte manier om je door je vermoeidheid heen te helpen. Eerst een kop koffie, meteen daarna een dutje van 20 minuten. Volgens de wetenschap raak je zo in no time van je ochtend- of namiddagdip verlost.

koffie geeft energieboost

Het klinkt belachelijk paradoxaal om meteen na een kop koffie even een dutje te doen, maar dit trucje is wetenschappelijk onderbouwd. Als je koffie drinkt, duurt het namelijk nog 20 minuten voor de cafeïne begint te werken. Wie tijdens die 20 minuten even de ogen sluit, krijgt daarna een dubbele energieboost. Kan niet, zeg je? Deze wetenschappelijke details brengen je op andere gedachten.

Zo werkt cafeïne in op vermoeidheid

In onze hersenen zit een molecule, adenosine, die ervoor zorgt dat we ons moe beginnen voelen. Deze molecule bouwt zich op doorheen de dag, en bindt zich aan receptoren in onze hersenen. Cafeïne lijkt qua structuur op adenosine, en bindt zich daarom ook aan diezelfde receptoren in de hersenen. Elke receptor die "bezet" is door cafeïne, kan niet worden ingenomen door de slaapverwekkende adenosine. Daardoor blijven we wakker.

Coffeenap voor een dubbel effect

En dan nu de magic van zo'n koffieslaapje. Stap 1: terwijl je slaapt, verwijder je de molecule adenosine uit het brein, waardoor vermoeidheid verdwijnt. Stap 2: 20 minuten later arriveert de cafeïne in je brein, die op dat moment vrij spel heeft om alle receptoren in te palmen. Cafeïne hoeft de adenosine niet meer "weg te jagen". Koffie combineren met slapen is dus dubbel zo efficiënt. Twee verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen na zo'n coffeenap alerter bleken te zijn dan de controlegroep die enkel koffie dronk of een dutje had gedaan. De coffeenappers presteerden achteraf beter in proeven met een autosimulator of bij een geheugentest.

Koffiemachine op het nachtkastje

De kunst van het perfecte koffieslaapje zit hem in de timing, benadrukken de onderzoekers. Drink snel een kopje koffie - bijvoorbeeld een snelle espresso - en zet dan je alarm 20 minuten later. Let op: slaap niet langer dan die 20 minuten, of je wordt groggy wakker. Wie niet snel inslaapt kan proberen om gewoon op bed wat te rusten, zelfs dat kan al helpen.

Toch maar een koffiemachine op het nachtkastje dan, en na dat ochtendlijk kopje nog 20 minuten snoozen? Wij spelen met plezier proefkonijn. Klinkt als een bijzonder aangename manier om (klaar!)wakker te worden.

Bron: goedgevoel.be

Terug naar het overzicht