Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Hagelfront kan koffieprijs omhoog jagen

Beleggers in koffiebonen hebben afgelopen jaar, dankzij rond 36% rendement, onder de kwakkelende grondstoffen de beste score binnengehaald. De prijs kan oplopen nu hoofdleverancier Brazilië van Arabica-bonen tropische regenstormen en zelfs hagelbuien bij hun plantages ziet naderen.

Hagelfront kan koffieprijs omhoog jagen

Volgens de meteorologische dienst Somar Meteorologica in Brazilië zullen de stormen vanaf zaterdag neerslaan. Ook tussen 7 tot 11 januari zal het regenwater zwaar rijkelijk vloeien op de plantages waar de nu nog jonge bonen hangen. Worden die geraakt, dan zal de voorraad koffie wereldwijd afnemen en uiteindelijk de prijs van koffie stijgen.

Extreme droogte

Dit jaar werden andere oogsten van koffiebonen echter al eens geraakt door extreme droogte. Vooral het Parana-gebied, met de duurdere koffiebonen, komt in een regenfront. Daartegenover staat de alsmaar stijgende vraag naar koffie. De andere belangrijke koffieboon, de Robusta, stond voor de maartcontracten vrijdag 1,3% lager, Arabica verloor eveneens 1,3% in de futureshandel van vrijdag.

Brentolie verliest

Grondstoffen golden langs als de beleggingscategorie die gemeden moest worden. Veel fondshuizen zien het opnieuw als een te mijden belegging. De bepalende CBR-index verloor 25% aan waarde in het afgelopen halfjaar. Van alle metalen deed palladium het op jaarbasis in rendement goed.

Bron: telegraaf.nl

Terug naar het overzicht