Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Hoe koffie beschermt tegen Parkinson

Onderzoekers van de universiteit van Linköping in Zweden hebben een genetische mutatie ontdekt die beschermt tegen Parkinson - vooral bij mensen die veel koffie drinken. Dat meldt de medische nieuwssite MedicalXPress.

koffie beschermt tegen parkinson

Bij neurodegeneratieve ziektes, zoals Parkinson, spelen zowel genetische als omgevingsfactoren een rol. Omgevingsfactoren zijn bijvoorbeeld stress, voeding of blootstelling aan gifstoffen.

Wetenschappelijk onderzoek focust vaak op het identificeren van genen en blootstelling aan omgevingsfactoren die het risico om een ziekte op te lopen, verhogen. Maar er zijn ook genetische varianten en factoren die beschermen tegen bepaalde ziektes.

Veel koffie, groot voordeel

Zweedse onderzoekers identificeerden een variant van het gen GRIN2A als een beschermende factor tegen Parkinson en onderzochten de combinatie van de mutatie met een gekende beschermende factor: cafeïne.

Mensen die beide factoren combineren, lopen een aanzienlijk kleiner risico om de ziekte te krijgen, zo bleek uit de studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke vakblad PLOS One. "Het voordeel is meer prominent bij mensen die veel koffie consumeren", zeggen de onderzoekers.

Parkinson is een progressieve aandoening van het zenuwstelsel, waarbij een deel van de hersenen in de loop der jaren meer en meer beschadigd raakt. De studie verklaart de beschermende effecten van een verhoogde cafeïneconsumptie.

Dopamine

"De cafeïne in het lichaam werkt samen met een dopaminereceptor in de hersenen, die de toevloed van calcium regelt", leggen de onderzoekers uit. "Omdat dopamine deel uitmaakt van het beloningssysteem van de hersenen en omwille van de interactie met cafeïne, wordt gedacht dat mensen met bepaalde genetische varianten niet in dezelfde mate 'beloond' worden door een kop koffie", aldus de wetenschappers, "en dus niet hetzelfde beschermende effect ervaren als anderen. De studie toont aan dat GRIN2A deel kan uitmaken van zo een genetische voorbestemdheid."

Eerdere studies onthulden de belangrijke rol die koffie speelt om het risico op chronische ziektes, prostaatkanker, diabetes en leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang te beperken. Meerdere studies toonden ook aan dat een regelmatige bescheiden inname van cafeïne de achteruitgang van het geheugen tegengaat bij oudere mensen en het risico op Alzheimer verkleint.

Bron: DMorgen.be

Terug naar het overzicht