Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Kameroen blaast kwakkelende koffie-industrie nieuw leven in

Kameroen wil de in het slop geraakte koffie-industrie een sterke impuls geven. De productie in het land, ooit een van de grootste koffieproducenten ter wereld, daalt al jaren. Vorig jaar zelfs met 56 procent.

kameroen koffie

Issah Mounde Nsangou (50) is onkruid aan het wieden op zijn koffieplantage van 6,5 hectare in Kouoptomo in de Westelijke Regio van Kameroen. Hij wil dat zijn bedrijf er netjes bij ligt en dat de planten alle ruimte krijgen een goede opbrengst te leveren, zegt hij. Kouoptomo is traditioneel een dorp van koffietelers, maar de productie loopt er al jaren terug. Elders in het land is dat niet veel beter.

Twintig jaar geleden zou Nsangou zoń 4,8 ton (80 zakken) koffie van zijn land gehaald hebben. "Vorig jaar waren dat er nog geen twintig", zegt hij.

Liberalisering

Koffie is goed voor 6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en de belangrijkste bron van inkomsten voor ongeveer 400.000 boeren. Kameroen wil de productie opvoeren tot ongeveer 120.000 ton in 2015.

Vorig jaar haalden de Kameroense koffietelers 16.142 ton binnen. Een dramatische afname vergeleken met het jaar daarvoor, toen er nog 38.000 ton werd geoogst. Die oogst van 2012 is echter nog geen derde van de oogst van 140.000 ton uit 1986, blijkt uit cijfers van de Interprofessionele Raad voor Cacao en Koffie (CICC) in Kameroen.

"In 1980 was Kameroen wereldwijd de achtste koffieproducent", zegt Omer Maledy Gaetan van de CICC. "In 1992, toen we de sector liberaliseerden, was Kameroen de twaalfde koffieproducent in de wereld. Nu staan we op de dertigste plaats."

De oorzaken van de neerwaartse trend zijn volgens Gaetan divers. De kosten van kunstmest stegen aanzienlijk nadat de regering had besloten subsidies en andere beschermende maatregelen op te heffen in de jaren negentig. De productiekosten stegen, terwijl de marktprijzen daalden. Dat heeft boeren ontmoedigd en ertoe aangezet voedselgewassen te gaan telen. Ook onregelmatige neerslagpatronen en het ontbreken van technisch advies door voorlichtingsdiensten, hebben de sector geen goed gedaan.

Jonge boeren

Nu de prijzen van koffie echter zo'n 3 procent per jaar stijgen, wil Kameroen de kwakkelende sector nieuw leven inblazen. Het CICC heeft een campagne 'New Generation' gelanceerd om jongeren te interesseren voor de koffieteelt, die nu vooral beheerst wordt door oudere boeren en verouderde bedrijven.

"New Generation is een programma waarmee we jaarlijks tweehonderd jongeren in de koffiesector introduceren. Zij worden drie jaar lang door ons begeleid", zegt Gaetan. "Vanaf 2015 worden dat zeshonderd jongeren per jaar. Dat geeft me goede hoop dat we deze sector nieuw leven kunnen inblazen. Het is niet alleen nodig de bedrijven te vernieuwen, we moeten ook nieuw bloed in de sector brengen."

In februari tekende Kameroen een overeenkomst ter waarde van 30 miljoen euro met de Europese Unie (EU), bedoeld om koffietelers te steunen. De overeenkomst is onderdeel van een groter project dat tot doel heeft de sector uit de misère te trekken. Gaetan zegt dat het doel is om in zes jaar tijd 3.600 hectare koffieplantages van de grond te krijgen. "We zullen de boeren steunen met alles wat ze nodig hebben, behalve arbeid", zegt hij.

Volgens de Kameroense minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, Essimi Menye, kan koffie nog steeds een belangrijk bijdrage leveren aan de ontwikkelingsplannen voor 2035. Wel is het van belang, zegt het CCIC, dat er toegevoegde waarde wordt gecreëerd. Slecht 5 procent van de koffiebonen wordt in Kameroen zelf verwerkt en daardoor missen boeren belangrijke extra inkomsten.

Bron: mo.be

Terug naar het overzicht