Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Hoe koffie je kan beschermen tegen de schadelijke effecten van alcohol

Vroeg in de ochtend of laat in de avond is het soms moeilijk om te weerstaan aan een lekkere kop koffie. Toch is er geen nood meer om je daarover schuldig te voelen: koffie zou ons namelijk beschermen tegen leverkanker en tal van andere gezondheidsvoordelen hebben.

Hoe koffie je kan beschermen tegen de schadelijke effecten van alcohol

Recent onderzoek, gepubliceerd door het World Cancer Research Fund International en het American Institute for Cancer Research, zocht naar de mogelijke oorzaken van leverkanker. Voor de studie werden 34 eerdere onderzoeken bekeken, waardoor de bevindingen 8 miljoen deelnemers omvatten en 24.600 kankergevallen.

Uit het onderzoek kwamen verschillende dingen aan het licht die ofwel als bescherming tegen leverkanker dienen, ofwel er een oorzaak van zijn. Zoals verwacht kwamen de onderzoekers tot de conclusive dat chronisch overmatig drinken in nauw verband staat met een verhoogd risico op leverkanker. Minder voordehandliggend was het effect van koffie. Onderzoek toonde aan dat de kans op leverkanker verlaagt elke dag je een kop koffie drinkt. Volgens de onderzoekers kan dat verkaard worden door de resultaten die eerder al bij dieren gezien werden. Deze omvatten het repareren van DNA en het regelen van de productie van toxine-afwerende proteïnes.

Ander onderzoek toonde dan weer aan dat koffie ook bescherming kan bieden tegen hartziektes. Bovendien stelde het Dietary Guidelines Advisory Committee dat tot vijf kopjes van het zwarte goedje drinken ook andere gezondheidsvoordelen kan hebben, zoals een verminderd risico op Type 2 diabetes.

Bron: hln.be

Terug naar het overzicht