Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Koffie helpt terugkeer darmkanker te voorkomen

Darmkankerpatiënten die dagelijks vier koppen koffie met cafeïne drinken, hebben minder kans dat de darmtumor terugkeert. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Dana-Farber Cancer Institute, meldt De Telegraaf.

koffie helpt terugkeer darmkanker voorkomen

De wetenschappers volgden bijna 1000 patiënten bij wie de kanker is uitgezaaid tot in de lymfeklieren. Zij ondergingen tussen 1999 en 2001 na hun operatie chemotherapie. Tijdens en na hun behandelingen vulden zij vragenlijsten in over hun eet- en drinkpatroon. Van de onderzochte patiënten overleden er uiteindelijk 288.

De onderzoekers concluderen dat patiënten die dagelijks vier koppen koffie met cafeïne drinken, 52 procent minder kans hebben dat hun tumor terugkeert in vergelijking met patiënten die nooit koffie drinken. Patiënten die twee of drie kopjes koffie dronken zagen ook resultaat, maar dan in mindere mate. Het heeft geen zin om slechts één kopje of koffie zonder cafeïne te drinken.

"Ik denk dat het redelijk is om te concluderen dat de cafeïne in koffie invloed heeft op darmkanker, maar we weten het nog niet 100 procent zeker. Daarvoor is verder onderzoek nodig'', vertelt onderzoeker Charles Fuchs. "Toch zou ik darmkankerpatiënten die al regelmatig koffie drinken, vooral aanmoedigen om dit te blijven doen."

Bron: nationalezorggids.nl

Terug naar het overzicht