Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Is koffie gezond? Vijf feiten en fabels!

Een op de twee westerlingen begint z’n dag met een kop koffie. Houdt dat ons echt wakker? En wat zijn de nadelen? Vijf feiten en fabels over ons ‘bakje troost’.

feiten en fabels over koffie

1. Werkt koffie opwekkend?

Ongeveer twintig minuten nadat je koffie hebt gedronken, begint de cafeïne zijn werk te doen. Via de maag en darmen wordt de stof in 45 minuten vrijwel volledig opgenomen. Zonder koffie gaat ons lichaam in de loop van de dag automatisch minder activerende neurotransmitters zoals glutamaat en dopamine aanmaken. Cafeïne zorgt ervoor dat die aanmaak niet zo sterk wordt afgeremd: het werkt dus ons ‘vermoeidheidssignaal’ tegen. Maar: dat effect is een stuk krachtiger bij mensen die zelden koffie drinken dan bij regelmatige drinkers. Ons lichaam raakt aan zijn dagelijkse cafeïneshot gewend. De opwekkende werking bestaat er bij hen vooral uit dat caffeïne de ontwenningsverschijnselen verzacht die zouden optreden als ze hun dagelijkse kopjes zouden overslaan.

2. Onttrekt koffie water aan je lichaam?

Koffie dehydrateert niet. Integendeel, het zorgt voor vochttoevoer. Op korte termijn verhoogt cafeïne weliswaar de aanmaak van urine, maar bij regelmatig gebruik legt dit effect nauwelijks gewicht in de schaal. Wie het bij normale hoeveelheden houdt (drie tot zes koppen per dag), vult dus eigenlijk zijn vochtbalans aan.

3. Maakt koffie betere chauffeurs van ons?

Cafeïne heeft een positieve invloed op de rijprestaties. Het zorgt ervoor dat je je minder moe voelt achter het stuur en tijdens een monotone autorit minder de neiging hebt van je baanvak af te gaan.

4. Is koffie slecht voor hart en bloedvaten?

Cafeïne verhoogt de bloeddruk onmiddellijk en stimuleert de hartslag. Daarom werd de stof er lange tijd van verdacht hart- en vaatziekten in de hand te werken. Oudere wetenschappelijke studies lijken die stelling te ondersteunen, maar vaak houden zij er geen rekening mee dat zware koffiedrinkers er vaak nog andere slechte gewoontes, zoals roken, op na houden. Recent onderzoek wijst echter uit dat veel koffie drinken het risico op een hartinfarct, hersenbloeding of kanker niet verhoogt. Het lijkt integendeel zelfs een licht beschermende werking te hebben.

5. Is een kop koffie voor het slapengaan slecht?

Matig koffiegebruik lijkt de slaap van gezonde mensen niet te beïnvloeden, zelfs niet als ze hun lievelingsdrank ’s avonds gebruiken. Bij slaapproblemen blijft het echter aanbevolen om je consumptie in de gaten te houden en eventueel af te zien van een kopje koffie in de namiddag of ’s avonds.

Bron: eoswetenschap.eu

Terug naar het overzicht