Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Koffie helpt terugkeer borstkanker voorkomen

Koffie helpt de groei van tumoren onderdrukken. Bovendien vermindert het bij vrouwen die behandeld worden met tamoxifen het risico dat de kanker terugkomt. Dat blijkt uit een onderzoek van onder andere de Zweedse Lund Universiteit en de University of Bristol.

Koffie helpt terugkeer borstkanker voorkomen

Eerdere onderzoeken wezen er al op dat je dieet, waaronder het drinken van koffie, de ontwikkeling van borstkanker kan beïnvloeden. In deze studie keken de onderzoekers zowel naar proefpersonen als naar borstkankercellen in het laboratorium. De onderzoekers verzamelden gegevens van 1.090 vrouwen met borstkanker. Hieruit bleek dat patiënten die elke dag minstens twee koppen koffie dronken kleinere tumoren hadden. Bovendien hadden zij minder hormoongevoelige tumoren.

Verminderde celdeling

Vijfhonderd patiënten werden behandeld met het medicijn tamoxifen. Bij degenen die dagelijks zeker twee kopjes koffie dronken bleken tumoren minder vaak terug te komen, Voor het celonderzoek bestudeerden de wetenschappers wat er gebeurde als ze cafeïne en koffiezuur - twee stoffen die in koffie zitten - toevoegden aan borstkankercellen. De cellen bleken minder snel te gaan delen en eerder te sterven, voor in combinatie met tamoxifen.

Groei dwarsbomen

"Dit toont aan dat deze stoffen effect hebben op de borstkankercellen en signaalroutes dwarsbomen die de kankercellen nodig hebben om te kunnen groeien", aldus de onderzoekers. Hoewel ze zowel bij patiënten als op celniveau hebben laten zien dat koffie het effect van een behandeling met tamoxifen versterkt, benadrukken ze het belang van het gebruiken van voorgeschreven medicatie. Houd je daarnaast toevallig van koffie, dan is dat mooi meegenomen. "Twee koppen per dag is al voldoende om het verschil te maken."

Bron: nu.nl

Terug naar het overzicht