Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Koffie-icoon Renato Bialetti overleden

Renato Bialetti (93) is overleden. Hij maakte in de jaren 50 de achthoekige Bialetti-koffiemaker wereldberoemd. Hij is niet de uitvinder van het apparaatje, dat is zijn vader Alfonso die het in 1933 bedacht.

bialetti overleden

De percolator, die officieel Moka Express heet maar in de volksmond Bialetti wordt genoemd, perst onder druk water uit een reservoir door koffie heen naar een opvangbakje. Dat gebeurt met een voor het apparaat kenmerkend pruttelend geluid, dat tevens het teken is dat het gas moet worden uitgedraaid. Het resultaat lijkt op expresso, maar mag niet zo genoemd worden omdat de druk lager is dan in een espressomachine waardoor het cremalaagje op de koffie ontbreekt.

In de jaren 50 bedacht Renato Bialetti een reclamecampagne die het koffiezettertje wereldberoemd maakte. Striptekenaar Paul Campani tekende Bialetti als een kleine man met een snor. Dankzij een serie reclamefilmpjes en advertenties waarin het kleine mannetje de hoofdrol speelde, verwierf de Bialetti-koffiemaker een iconische status. In ieder Italiaans huishouden is minstens een Bialetti te vinden. Maar meestal zijn er meer aanwezig in verschillende maten.

De Bialetti is ook als designobjekt zeer geslaagd. In het New Yorkse Museum of Modern Art wordt een Bialetti tentoongesteld evenals in de Triënnale van Milaan.

Bron: nos.nl

Terug naar het overzicht