Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Koffie niet kankerverwekkend

Lange tijd werd koffie door het IARC beschouwd als mogelijk kankerverwekkend. Het zou o.m. de kans op blaaskanker kunnen verhogen. Door de jaren heen toonden meer dan 1000 studies dat dit niet klopte.

koffie niet kankerverwekkend

Ook voor pancreas, borst- en prostaatkanker blijkt koffie het risico niet te verhogen. Sterker nog, nu blijkt dat koffie het risico op lever- en baarmoederslijmvlieskanker zelfs zou kunnen verlagen. Dat is volgens het American Institute for Cancer Research te danken aan de waaier van kankerbeschermde stoffen (ook wel bioactieve stoffen of fytochemicaliën genoemd) in koffie. Bij dikkedarmkanker bleek er minder herval bij consumptie van koffie met cafeïne. Ook de sterftekans door kanker of andere ziekten lag lager. De beste resultaten werden bekomen bij (ex-) patiënten die 4 of meer kopjes koffie (460 mg cafeïne) per dag dronken. In deze studie was het de cafeïne, en niet de andere stoffen in koffie, die het effect veroorzaakte.

Te warme dranken

Wel vonden de onderzoekers een ander verband, namelijk tussen het drinken van maté en het krijgen van slokdarmkanker. Maté is een Zuid-Amerikaanse cafeïnerijke kruidendrank die zeer heet gedronken wordt. Verschillende studies tonen volgens de onderzoekers aan dat wanneer u deze drank eerst laat afkoelen, de kans op het krijgen van slokdarmkanker afneemt.

Ditzelfde bleek op te gaan voor het drinken van thee. De onderzoekers vermoeden daarom dat het niet zozeer het type drank is dat de mate van kankerverwekkend zijn bepaalt, maar wel op welke temperatuur deze gedronken wordt.
Daarom beschouwd het IARC dranken heter dan 65 °C nu als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. 65 °C is voor de meesten ongeveer de temperatuur waarbij u koffie liever niet in de mond houdt omdat het te warm is.

Het is al langer bekend dat te hete dranken binnenkant van de slokdarm kunnen beschadigen. Hierdoor zou er een grotere kans zijn op het krijgen van kanker. Hoeveel men moet drinken om de kans op kanker te verhogen, is echter niet duidelijk.

Bron: gezondheid.be

Terug naar het overzicht