Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Koffie niet verkeerd

Koffie heeft een positief effect op je sportprestaties. De cafeïne die erin zit verhoogt de prestatie aanzienlijk. Zeker bij duur inspanning lijkt de inname van cafeïne de prestatie met ongeveer 3% te verbeteren. Ideaal voor hardlopers dus.

Er is het nodige wetenschappelijke bewijs dat cafeïne de sportprestatie kan verbeteren. Het werkt zelfs zo goed dat cafeïne tot 2004 op de lijst met verboden middelen stond. Het stimuleert o.a. de vetverbranding, waardoor je minder snel de glycogeen voorraad in je lichaam aanspreekt.

runnow

Koffie ideaal voor hardlopers

Koffie verbetert de prestatie, zowel bij een sprinter als langeafstandsloper. Met 5 mg cafeïne geef je je training al een bescheiden boost. Lopers die koffie dronken voor een 5 km-loop, liepen ongeveer 1% sneller dan zonder koffie. Volgens onderzoek drink je de warme drank het best zo’n 30-60 minuten voordat je gaat trainen.

Daarnaast zorgt cafeïne ervoor dat het gevoel van vermoeidheid minder snel optreedt doordat het in de hersenen bepaalde stoffen vrijmaakt. Het zorgt voor stimulatie van het centrale zenuwstelsel en stimuleert het de bijnier tot de afgifte van adrenaline. Het positieve effect is het grootst bij hardlopers die in het dagelijks leven niet veel cafeïne binnen krijgen.

Drink met mate

Teveel inname kan leiden tot nadelige bijwerkingen, zoals slapeloosheid, hoofdpijn en hartritme stoornissen. Ook wordt cafeïne door iedereen anders getolereerd. Als je al een tijdje regelmatig koffie drinkt, ben je resistent voor kleine dosissen en heb je dus sterkere koffie nodig om je wakker te krijgen en hetzelfde stimulerende effect te ervaren. Zorg ook dat je altijd voldoende water blijft drinken.

Ben je een hardloper of wil je juist beginnen met hardlopen? Check dan de website van onze vrienden van Run Now op www.runnow.nl

Bron: runnow.nl

Terug naar het overzicht