Zetmethodes

Tips & Tricks bij het koffiezetten.

AeroPress: tips en tricks bij het koffiezetten met een AeroPress

Je hebt verse koffiebonen bij Brandzaak gekocht en je wilt het maximale uit je koffie halen, maar hoe doe je dat? In dit artikel leggen wij je uit waar je op moet letten bij het zetten van koffie met een AeroPress. We zoomen in op de belangrijkste punten.

Aeropress koffie

Tip #1: Hou je AeroPress schoon

Spoel de AeroPress onderdelen met een beetje sop onder de kraan schoon, dat is voldoende. Je hoeft het niet in de vaatwasser te reinigen. Doe je dit toch, plaatst het dan op het bovenste rekje van de vaatwasser.

Tip #2: Maak het microfilter nat

Voor de AeroPress gebruik je de originele micro-filters. Voor je koffie zet maak je eerst het filter nat, zo voorkom je dat de papiersmaak in je kopje koffie te proeven is.

Tip #3: Juiste mailing

Voor de AeroPress maal je je koffiebonen iets grover dan zand. Maal je koffiebonen ook kort van tevoren, een groot deel van de aroma’s vervliegen namelijk al na een kwartier. Dat is ook meteen de reden waarom wij geen gemalen koffie aanbieden maar wel een koffiemolen.

Tip #4: Juiste watertemperatuur

De juiste watertemperatuur heeft niet alleen invloed op hoe warm je je koffie graag drinkt maar beïnvloedt ook de smaak. Wij adviseren, afhankelijk van je persoonlijke smaak, een watertemperatuur aan van 85 tot 95 graden.

Tip #5: Koffie-waterverhouding

Je kunt hier eindeloos mee experimenteren. Maar we helpen je alvast op weg; gebruik voor 200ml water 1 afgestreken maatschepje gemalen koffie. Het maatschepje wordt standaard meegeleverd bij de AeroPress en een afgestreken maatschepje bevat 11,5 gram gemalen koffie. Hoewel wij 12 gram adviseren per 200ml is een afgestreken maatschep een prima referentiepunt. Indien je meer dan koffie gebruikt zal je koffie meer bittere tonen bevatten, gebruik je minder koffie dan heb je vaak een waterig/zuur resultaat.

Tip #6: Blooming en de juiste doorlooptijd

Doe de gemalen koffie in de AeroPress en giet er met een draaiende beweging een beetje heet water op. Als alle koffie nat is, is dit voldoende. Dit proces wordt ook wel blooming genoemd en zorgt voor het ontgassen van de koffie. Na 30 seconden kan je de rest van het water bijgieten en de plunjer plaatsen. Wacht nu 1 minuut en hou daarna een doorlooptijd aan van 30 seconden. Concreet betekent dit dat het doorduwen in zijn geheel 30 seconden in beslag moet nemen. Dat laatste beetje koffie duw je niet door, anders krijgen namelijk veel bittere tonen in je kopje.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons. We helpen je heel graag verder.

Terug naar het overzicht