Zetmethodes

Tips & Tricks bij het koffiezetten.

Filterapparaat: tips en tricks bij het koffiezetten met een filterapparaat

Je hebt verse koffiebonen bij Brandzaak gekocht en je wilt het maximale uit je koffie halen, maar hoe doe je dat? In dit artikel leggen wij je uit waar je op moet letten bij het zetten van koffie met een filterapparaat. We zoomen in op de belangrijkste punten.

Koffie filter apparaat

Tip #1: Werk schoon en kalkvrij

Een filterapparaat is eenvoudig te reinigen. Dit komt door de simpelere constructie, bijna alle onderdelen zijn onder de kraan te reinigen. We raden aan om het filterapparaat regelmatig te ontkalken, hoe vaak dit moet gebeuren hangt af van het gebruikte water. Hoe hoger de waterhardheid (dh-waarde) des te sneller je moet ontkalken. Er zijn filterapparaten die aangeven wanneer er ontkalkt moet worden, deze apparaten zijn uitgerust met een zogenaamde kalkindicator. Wij bieden ook ontkalkers aan op onze website.

Tip #2: Maak het filter nat en maal kort van tevoren

Maak eerst je filter nat, zo voorkom je dat de papiersmaak in je kopje koffie te proeven is. Maal je koffiebonen kort van tevoren, een groot deel van de aroma’s vervliegen namelijk al na een kwartier. Dat is ook meteen de reden waarom wij geen gemalen koffie aanbieden.

Tip #3: Koffie-waterverhouding

Gebruik 60 gram gemalen koffie per 1 liter water. Dus zet je een halve liter koffie, dan gebruik je 30 gram gemalen koffie. Indien je meer dan 60 gram per liter gebruikt bevat je koffie meer bittere tonen, terwijl minder koffie meer naar het waterige/zure toe gaat. Probeer jouw ideale balans in te vinden, smaak is tenslotte persoonlijk.

Tip #4: Extractietijd

Streef naar een extractie-/doorlooptijd van 3,5 tot 4 minuten. Vergelijk het met een theezakje, doe je het theezakje heel even in het water, dan heb je een waterig kopje thee, laat je theezakje te lang in het water zitten dan heb je een bitter kopje thee.

Tip #5: Vers gezet is het lekkerst

Wacht niet te lang met het serveren. Na een uurtje boet gezette koffie al in op smaakkwaliteit.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons. We helpen je heel graag verder.

Terug naar het overzicht