Zetmethodes

Tips & Tricks bij het koffiezetten.

French Press: tips en tricks bij het koffiezetten met een French Press

Je hebt verse koffiebonen bij Brandzaak gekocht en je wilt het maximale uit je koffie halen, maar hoe doe je dat? In dit artikel leggen wij je uit waar je op moet letten bij het zetten van koffie met een French Press. We zoomen in op de belangrijkste punten.

French Press koffie

Tip #1: Hou je French Press schoon

Spoel de French Press met een beetje sop onder de kraan schoon, dat is meestal voldoende. Je hoeft het niet in de vaatwasser te reinigen, in ieder geval niet heel regelmatig.

Tip #2: Juiste mailing

Maal je koffiebonen grof, aanzienlijk grover dan zand. Malen doe je kort van tevoren, een groot deel van de aroma’s vervliegen namelijk al na een kwartier. Dat is ook meteen de reden waarom wij geen gemalen koffie aanbieden maar wel een koffiemolen.

Tip #3: Juiste watertemperatuur

De juiste watertemperatuur heeft niet alleen invloed op hoe warm je je koffie graag drinkt maar beïnvloedt ook de smaak. Wij adviseren, afhankelijk van je persoonlijke smaak, een watertemperatuur aan van 85 tot 95 graden.

Tip #5: Koffie-waterverhouding

Gebruik 60 gram gemalen koffie per 1 liter water. Dus zet je een halve liter koffie, dan gebruik je 30 gram gemalen koffie. Indien je meer dan 60 gram per liter zal gebruiken zal je koffie meer bittere tonen bevatten, gebruik je minder dan heb je een waterig/zuur resultaat.

Tip #6: Blooming en de juiste doorlooptijd

Doe de gemalen koffie in de French Press en giet er met een draaiende beweging een beetje heet water op. Als alle koffie nat is, is dit voldoende. Dit proces wordt ook wel blooming genoemd en zorgt voor het ontgassen van de koffie. Na 30 seconden kan je de rest van het water bijgieten en de deksel plaatsen, zo blijft je koffie lekker warm. Wacht nu ongeveer 3,5 tot 4 minuten. Vervolgens duw je in een vloeiende en langzame beweging de filter omlaag.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons. We helpen je heel graag verder.

Terug naar het overzicht