Zetmethodes

Tips & Tricks bij het koffiezetten.

Semi-automaat: tips en tricks bij het koffiezetten met een semi-automaat

Je hebt verse koffiebonen bij Brandzaak gekocht en je wilt het maximale uit je koffie halen, maar hoe doe je dat? In dit artikel leggen wij je uit waar je op moet letten bij het zetten van koffie met een semi-automatische espressomachine. We zoomen in op de belangrijkste punten.

Semi automaat koffie

Tip #1: Verwarm je kopje voor

Dit kan je doen door er heet water in te schenken. In een voorverwarmd kopje blijft je espresso langer warm. Bovendien draagt het voorverwarmen bij aan een mooie crèmalaag.

Tip #2: De juiste maalgraad

Een goede koffiemolen is van levensbelang, zelfs belangrijker dan een espresso-apparaat! Maal ongeveer 9 gram koffie in een schone en droge filterdrager voor een enkele espresso. Zet bij voorkeur altijd een dubbele espresso en maal dan 18 a 19 gram koffie. De extractietijd en de manier waarop je koffie stroomt, vertelt je of je de juiste maalgraad te pakken hebt. De extractietijd hoort tussen de 26 en 30 seconden te duren en het straaltje hoort even dik te zijn als een muizenstaart.

Tip #3: Strijk/level als een barista

Na het malen ontstaat een klein bergje aan gemalen koffie in je filterdrager. Verdeel deze met de buitenkant van je wijsvinger in je filterbakje. Het strijken is om channeling - oftewel scheurtjes in de koffiepuck - te voorkomen. Wanneer je niet goed strijkt zal het water uit het espresso-apparaat een snellere weg door de koffie heen vinden.

Tip #4: Tampen doe je met gevoel

Na het strijken druk je je gemalen koffie aan in de filterdrager, dit doe je met een tamper. Leg eerst de tamper op de koffie en druk nu aan met een kracht van ongeveer 15 kilo. Hierna draai je je tamper met 90 graden zonder kracht uit te oefenen, dit om de koffie mooi te polijsten. Zorg ervoor dat de twee vleugeltjes van je filterdrager altijd vrij zijn van koffie.

Tip #5: Extractietijd

Plaats nu je voorverwarmd kopje en filterdrager en zet je apparaat direct aan. De doorlooptijd van de espresso moet tussen de 20 en 30 sec. liggen, dat is een internationaal standaard. Wij houden tussen de 26 en 30 seconden aan bij een watertemperatuur van 94 tot 95 graden. Wij adviseren een brew ratio van 1:2 bij een dosering van 18 gram gemalen koffie.

Een perfecte espresso is in balans, niet te zuur of bitter, en heeft een hazelnootachtige crèmalaag.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons. We helpen je heel graag verder.

Terug naar het overzicht