Zetmethodes

Tips & Tricks bij het koffiezetten.

Volautomaat: tips en tricks bij het koffiezetten met een volautomaat

Je hebt verse koffiebonen bij Brandzaak gekocht en je wilt het maximale uit je koffie halen, maar hoe doe je dat? In dit artikel leggen wij je uit waar je op moet letten bij het zetten van koffie met een volautomatische espressomachine. We zoomen in op de belangrijkste punten.

volautomaat tips

Tip #1: Werk schoon en kalkvrij

Een belangrijk punt wat vaak wordt vergeten. Zonde want het is erg gemakkelijk om je machine schoon en kalkvrij te houden. Je machine gaat bovendien langer mee en de koffie smaakt zo veel beter in een schoon apparaat. Afhankelijk van je merk geeft het apparaat aan wanneer de machine toe is aan een reinigings- en/of ontkalkbeurt. Wij bieden zowel reinigingstabletten als ontkalkers aan op onze website. Tip: gebruik een water-/kalkfilter, dan hoef je namelijk je machine niet te ontkalken.

Tip #2: Stel de waterhardheid in

Dit verdient aandacht, 98% van een kopje koffie bestaat namelijk uit water. Hard water betekent dat het water veel kalk (calcium en magnesium) bevat. Belangrijk is om te weten wat de waterhardheid (dH-waarde) is van het water dat er bij jou uit de kraan loopt. Om hier achter te komen kan je de waterhardheid (dH-waarde) op basis van je postcode online opvragen bij je waterbedrijf. Je kunt het ook zelf meten met een zogenaamde Aquadur teststrookje. Weet je wat je dH-waarde is? Stel dan dit in op je apparaat, wat hard en zacht water is lees je hieronder:

  • 0-4 dH: zeer zacht water
  • 4-8 dH: zacht water
  • 8-12 dH: gemiddeld water
  • 12-18 dH: vrij hard water
  • 18-30 dH: hard water

Tip: gebruik een water-/kalkfilter, dan heb je hier geen omkijken naar.

Tip #3: De juiste maalgraad

Met de maalgraad draaiknop op je machine bepaal je hoe fijn je koffie moet worden gemalen. Hoe fijner je maalt des te langer je extractietijd is. Extractietijd is de tijd dat water en koffie in aanraking is. Dit beïnvloedt de smaak in extreme mate. Onze tip: zet de maalgraad op driekwart fijn en experimenteer met iets meer of minder vanaf dit punt.

Tip #4: Aroma instellingen

De aroma instellingen worden op volautomaten vaak aangeduid met boontjes of sterretjes. Afhankelijk van je machine heb je vaak 3 tot 5 trappen waarmee je dit kunt instellen. Met de aromastand vertel je de machine hoeveel koffie er gemalen moet worden. Bij de high-end dure machine’s volstaat vaak de normale stand of iets hoger. Bij de budgetmodellen mag je vaak wat hoger zitten in de aromastand.

Tip #5: Juiste melk selecteren

Doe je graag melk in je koffie? Dan adviseren wij verse volle melk te gebruiken. Dit draagt bij aan een vol en romig mondgevoel. De maximale temperatuur voor warme melk mag nooit de 70 graden overschrijden.

De optimale zoetheid van de suikers worden bereikt tussen de 60 en 70 graden. Ga je door dan gaat je melk sterk ruiken. Het scheikundige proces van opwarmen treedt in werking, de zoetheid neemt drastisch af en de eiwitten worden gedenatureerd. Het denatureren van eiwitten betekent dat de secundaire, tertiaire en quaternaire structuur wordt verbroken omdat de balans tussen alle aantrekkende en afstotende krachten in een eiwitketen worden verstoord. Hierdoor verandert de driedimensionale vorm van het eiwit, dus eigenlijk het product zelf.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons. We helpen je heel graag verder.

Terug naar het overzicht