Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Zijn koffiebonen het goud van de toekomst?

Koffie is één van de gewassen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatsverandering. Door stijgende temperaturen kunnen de gebieden waar koffie levensvatbaar is, drastisch krimpen.

Zijn koffiebonen het goud van de toekomst

Koffie – het is de smeerolie die Nederland draaiende houdt, lijkt het wel. De gemiddelde Nederlander steekt qua koffie-inname met kop en schouders boven zijn mede-aardbewoners uit: 2,414 kopje per dag. Dat is ruim een halve kop méér dan de nummer twee op de lijst, de Finnen. En bijna evenveel als de gemiddelde consumptie van de Amerikanen, de Britten, de Spanjaarden, en de Fransen bij elkaar.

Daarom is het misschien tijd voor een nationaal actieplan: koffie dreigt onbetaalbaar te worden. Onlangs zei Gina McCarthy, het hoofd van het Amerikaans milieuagentschap, dat koffie één van de gewassen is die het meest te lijden heeft van klimaatsverandering. Dat schrijft Quartz. Koffie is gevoelig voor temperatuur, en de koffiegebieden ter wereld staan onder druk door de stijgende temperaturen.

Stijgende prijzen

Volgens een studie uit 2012 zullen de gebieden waar de meest gebruikte koffieboon, de Arabica, kan groeien, tegen 2080 met 65 procent gekrompen zijn. En dat is het meest optimistische scenario: in het ergste geval kan de Arabica nergens bijna meer groeien. Arabica is goed voor 70 procent van de wereldproductie.

McCarthy waarschuwde voor stijgende prijzen, waar consumenten mee te maken zullen krijgen.

Koffieroest grijpt kans

Door klimaatverandering hebben koffiegebieden te kampen met ernstige droogte én ongebruikelijk veel neerslag. Dat is de ideale voedingsbodem voor de zogenoemde koffieroest, een virus dat de planten aantast. Door stijgende temperaturen moeten koffieboeren op steeds grotere hoogten gaan verbouwen.

Bron: z24.nl

Terug naar het overzicht