Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Kopje koffie duurder

Koffie wordt duurder. Cruciale oogsten vallen tegen, terwijl het aantal koffiedrinkers in Azië, Latijns-Amerika en Afrika groeit.

kopje koffie duurder

De prijzen van futurecontracten voor september zijn omhoog gegaan. Door minder productie zijn sommige bonen al 18% in prijs gestegen. Vooral de 22% duurder geworden Braziliaanse real tegenover de Amerikaanse dollar laat de prijs uiteindelijk ook in de winkel stijgen.

,,Verder kijkend naar volgend jaar, zijn prijsstijgingen fors, vooral door dat valuta-effect”, zegt Frank Rijkers, macro-econoom van ABN Amro.

Overal is uitval. De oogst in Colombia is 400.000 balen van elk 60 kilo bonen kleiner geworden door een staking. De kou in Brazilië heeft de velden aangetast. De koffiebranders daar klagen al over een gebrek aan bonen. In Vietnam wacht de koffieboon op regen in de hooglanden.

,,De vraag van mensen naar koffie neemt ondertussen toe”, merkt Rijkers. ,,In Afrika zo’n 3% meer op een al grote bevolking, in Azië is dat 6% meer vraag ten opzichte van vorig jaar. Dat zijn substantiële aantallen koffiedrinkers extra.”

De consequentie is dat landen zoals Brazilië die nu netto-exporteurs zijn vanwege de interne vraag naar een kop koffie netto-importeurs worden. Dat gaat ten koste van de Europese markt, zegt Rijkers. ,,Al speelt dit pas op termijn, maar bedrijven zijn er al druk mee, in een markt die drijft op futurecontracten.”

Bron: telegraaf.nl

Terug naar het overzicht