Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Dít is het maximum aantal kopjes koffie dat je mag drinken

Hoeveel drink jij er? Een beschaafde 2 ’s ochtends? Of misschien wel 10 verspreid over de dag? Je hoeft je daar dus helemaal niet schuldig over te voelen, want zo slecht zijn die kopjes koffie helemaal niet voor je.

hoeveel kopjes koffie per dag

Bij Knack zegt toxicoloog Jan Tytgat dat we helemaal niet zo spastisch hoeven te doen over een kop koffie extra hier en daar. “Er zijn al heel wat studies uitgevoerd naar het langdurige gebruik van koffie, maar er zijn nooit toxische effecten gevonden. Integendeel, volgens sommige studies hebben koffiedrinkers zelfs minder risico op alzheimer. Koffie houdt ons dus ook op lange termijn alerter.”

Verslaving

En met die verslaving valt het ook wel mee, volgens Tytgat: “Als je alle dagen 5 à 7 kopjes koffie drinkt, dan ontstaat er een vorm van hunkeren. Maar dat is louter psychische afhankelijkheid. Dat is hét grote verschil met pakweg alcohol, cocaïne of heroïne: er is niemand die een moord zal begaan omdat hij een dag geen koffie krijgt. En je zult ook niet gaan rillen of zweten.”

Advies

Zijn advies luidt: tussen de 6 en 10 koppen koffie op een dag moet kunnen. De Hoge Gezondheidsraad van België adviseert niet meer dan 300 à 400 mg cafeïne per dag te nemen opnemen, wat neerkomt op 6 (gemiddelde) kopjes koffie, maar: “Zelfs wie dat overschrijdt, zal niet snel in de problemen komen. Cafeïne is een molecule die snel afbreekt, net als alcohol. Daarom is het beter om je cafeïnegebruik te verspreiden over de dag.”

Oppassen

Klok je dus in één keer 10 koppen naar binnen, dan heb je wél een probleem: “Dat zou je bloeddruk de hoogte injagen, waardoor je zelfs zou kunnen overlijden.” Jaiks!

Persoonlijk

Onze eigen professor Martijn Katan is nog niet helemaal overtuigd van de gezondheidsvoordelen, maar hij is zéker niet anti-koffie. Drink gewoon wat voor jou goed voelt.

Bron: libelle.nl

Terug naar het overzicht