Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Over 50 jaar zijn we allemaal theedrinkers als de koffiebonen niet gered worden van de ziekte die hen bedreigt

Begin deze week kregen we al slecht nieuws toen bleek dat Nutella wel eens erg prijzig kon worden, maar daar houdt het niet mee op. Ook koffie zal ongelooflijk duur worden de komende jaren. Toch duurder dan wij ooit hebben geweten, want de koffiebonen worden bedreigd door een ziekte die ‘coffee rust’ (koffie roest) heet.

koffieroest

Coffea Arabica, de koffiebonen die wij allemaal kennen en liefhebben, worden sinds 2012 bedreigd door de ziekte waardoor de prijs al flink steeg de afgelopen jaren. Vandaag de dag is de ziekte verantwoordelijk voor meer dan 1 miljoen dollar aan economische schade in heel Latijns-Amerika en ook de aanhoudende droogte in Brazilië helpt onze koffiebonen niet.

Ongeveer 70% van de koffiebonen die worden verkocht in de wereld zijn afkomstig van Coffea Arabica planten. De lichte smaak en het perfecte cafeïnegehalte maken van deze bonen de ideale koffiebonen. Natuurlijk zijn er nog andere koffieplanten zoals de Coffea Robusta die meer cafeïne in zich heeft dan de tegenhanger, maar ook niet over dezelfde smaak beschikt. Deze boon wordt meer gebruikt in oploskoffie. In naam van het behoud hebben bedrijven als Starbucks de interactie met de koffieboeren opgeschroefd. De bedrijven werken samen met het Coffee Farmer Resilience Fund dat 23 miljoen dollar beschikbaar stelt aan 40.000 koffieboeren om de strijd aan te gaan met coffee rust.

Leo Lombardina, adjunct-directeur van het World Coffee Research aan Texas A&M University, vertelde aan Co.EXIST dat hij niet zeker was wat de toekomst in petto heeft voor cafeïne drinkers. “Als de dingen zo doorgaan, dan zijn we over 50 jaar allemaal theedrinkers.”

Bron: metrotime.be

Terug naar het overzicht