Projecten & coöperaties

Bij elkaar komen is een begin. Van elkaar houden is ♥

Ontwikkelingsproject: Kameroen Asuchuf

Kameroen. Een koffieland in opkomst. Door de groeiende en wereldwijde vraag naar koffie van topkwaliteit, begeven steeds meer koffieboeren zich op het terrein van Specialty Coffee. Hiermee realiseren ze veel hogere marges op de internationale koffiemarkt.

Kameroen-koffie-ontwikkelingsproject-koffieboeren

Om de gewenste kwaliteit te leveren, moeten de boeren in Asuchuf zich niet alleen organiseren maar ook over moderne uitrusting beschikken. De aanwezigheid van een washing station is cruciaal. Voor de boeren zijn dat risicovolle investeringen, die ze niet met een enkele oogst terugverdienen. Daarom maken we maken afspraken en verdelen de lasten over meerdere schouders. 

Circle of Excellence program

Naast financiële steun, hebben de boeren commitment nodig van de koffiebranderij. Zekerheid is geen overbodige luxe in een land als Kameroen, dat geteisterd wordt door een burgeroorlog. Wij  bieden die zekerheid voor onze boeren in het dorpje Asuchuf. Ieder jaar neemt Brandzaak de complete oogst af, tegen tweederde boven de marktprijs. Dit gaat ver voorbij aan Fairtrade. Brandzaak heeft het dorpje Asuchuf geadopteerd en vertegenwoordigt daarmee een actieve rol in het Circle of Excellence program. Het programma richt zich op kwaliteit en samenwerking in de gehele supply chain van de koffieproductie. Onder de informele certificering ‘more than Fairtrade certified’ is afgesproken, dat de boeren vóór, tijdens en na de oogst worden uitbetaald. De boeren kunnen zich zo volledig richten op koffie en het verhogen van de kwaliteit. 

Dit doen we niet alleen. We hebben hulp van onze lokale partner The Coffee Quest. Zij zijn de onzichtbare motor, die het geheel voor ons faciliteert. The Coffee Quest koppelt ons aan de boeren en onderhoudt intensieve contacten met de Kameroense autoriteiten en de stakeholders.

Wil je meer weten over ons project en dat dit ver voorbij ''fair trade'' gaat? Lees dan het artikel van journalist Anthon Keuchenius.

Kameroen-koffie-ontwikkelingsproject-koffiebessen

Terug naar het overzicht