Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Specialty koffie dankzij duurzame landbouwmethoden

Koffie verbouwen volgens de duurzame landbouwmethodenvan de Rainforest Alliance certificering levert een beter kopje koffieop. Dat blijkt maar weer uit de testresultaten van het Cupping for Quality evenement dat deze week plaatsvond in de Amerikaanse stadCharleston.

Specialty koffie dankzij duurzame landbouwmethoden

Alle 49 geteste koffies van Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijenuit Kenia, Colombia, Ethiopie, Rwanda en India haalden eenminimumscore van 80 punten. Dit is, volgens de Amerikaansekoffieassociatie SCAA, de ondergrens voor de categorie specialty koffie. De koffies werden in het SCAA laboratorium in de stad Charleston beoordeeld door een panel van internationale experts in cupping. Het gemiddelde dit jaar was 83,87 punten. De hoogste score (88,68) ging naar de koffie van de Keniaanse boerderij Gathacha, daarna gevolgd door de Colombiaanse koffieboerderij Manantiales Del Frontino (86,78) en Moredocofe PLC uit Ethiopië (85,97).

Cupping for Quality

Het tweejaarlijkse evenement bestaat sinds 2003 en heeft als doel duurzame landbouw te linken met hogekwaliteit van koffie. De sessies zijn overigens niet opgezet als wedstrijd maar vooral om de koffieboerenvan waardevolle feedback te voorzien over de kwaliteit van hun bonen.

En om de overduidelijke linktussen duurzame landbouw en kwaliteit te laten zien. “Het is geen verrassing om te zien dat de kwaliteitvan de koffies hier op dit evenement elk jaar verbetert”, stelt Alex Morgan, senior manager duurzamelandbouw bij de Rainforest Alliance. De ‘cuppings’ laten zien waar boeren hun product kunnen verbeteren. De boeren doen er alles aan om de kwaliteit van hun koffiebonen te verbeteren en tegelijk natuurlijkebronnen en de leefomgeving van wilde dieren te beschermen en om lokale gemeenschappen teondersteunen.”

Bron: @FoodClicks

Terug naar het overzicht