Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

6 redenen waarom jij al van 1 kop koffie gaat stuiteren

Je ziet je ene collega elke ochtend meerdere koppen koffie achter elkaar naar binnen klokken terwijl je andere collega pas echt kan functioneren zodra er een energie drankje achter zijn kiezen is verdwenen. Jij daarentegen zet het al op een stuiteren na één kop koffie, maar hoe kan dat?

6 redenen waarom jij al van 1 kop koffie gaat stuiteren

Er zijn verschillende redenen te noemen waardoor jij gevoeliger bent voor de effecten dan die koffiejunkie van een collega. Hieronder leggen we er zes uit.

Je drinkt met mate

Mensen die niet regelmatig caffeine binnenkrijgen in een bepaalde hoeveelheid zijn gevoeliger voor de effecten. De regelmatige koffiedrinkers bouwen een tolerantie op voor het stofje. De hersenen maken minder Noradrenaline aan, wat ervoor zorgt dat je een craving voor caffeine ontwikkelt. Er ontstaat een cirkeltje. De koffie drinker drinkt koffie, heeft meer koffie nodig, drinkt daarop meer koffie enzovoort enzovoort.

Het is de schuld van je genen

Veel mensen voelen een boost na caffeine, maar dat komt niet direct door caffeine. Caffeine triggert het gedeelte in de hersenen dat over rust gaat. De gevoeligheid van de hersenen voor caffeine verschilt van persoon tot persoon en ligt totaal aan de grote van het gedeelte in de hersenen dat op caffeine reageert. De mensen waarbij de receptoren sterker reageren op caffeine, voelen zich na een kopje koffie meer on edge.

Je kunt de schuld leggen bij medicijnen

Door het gebruik van antibiotica of medicijnen voor astma kan je een hogere gevoeligheid voor caffeine als bijeffect hebben.

Het is de schuld van je metabolisme

Een enzym in de lever helpt bij de vertering van caffeine. Deze verschilt per persoon waardoor ook het effect van caffeine kan verschillen. Voor degene die dit enzym in mindere mate produceren duurt het verteren van een kop koffie langer waardoor het effect van caffeine langer in je systeem blijft en deze intenser kan aanvoelen. Maar, dit werkt ook de andere kant op. Mensen met meer van dit enzym in de lever hebben vaker en meer koffie nodig om de bijeffecten van caffeine te voelen.

Je bent een man

Sorry mannen, maar uit onderzoek is gebleken dat mannen de effecten van caffeine sterker voelen dan vrouwen. Het metabolisme van een vrouw werkt van nature sneller en het lichaam verteert caffeine anders bij mannen dan bij vrouwen.

Het is de schuld van de pil

Hoewel je als vrouw sneller caffeine zou moeten verteren zou de pil een oorzaak kunnen zijn waardoor jij sterker reageert op caffeine. Door de pil kan de vertering van caffeine met maar liefst één derde afnemen.

Bron: ilovefashionnews.nl

Terug naar het overzicht