Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Van espresso martini tot Irish Coffee: dit doet de combinatie van koffie en alcohol met je lichaam

Dol op de razend populaire espresso martini of gaat er voor jou niks boven een goede Irish Coffee? Er bestaan nog een heleboel andere koffiecocktails en koffies met een scheutje alcohol erin, maar daarmee vraag je je misschien ook af: wat is het effect van de combinatie van koffie en alcohol eigenlijk op je lichaam?

Koffie met iets extra’s erin lijkt dé uitkomst om die afterdiner dip tegen te gaan, maar wat gebeurt er eigenlijk als je de kracht van cafeïne en alcohol met elkaar bundelt?

Koffie en alcohol combineren: dít is het effect op je lichaam

De afgelopen tijd is de espresso martini koffiecocktail steeds populairder geworden, maar ook klassiekers zoals een Irish Coffee werken met de combinatie van koffie, dus cafeïne, en alcohol. Zeker als je snel moe wordt na een paar glaasjes alcohol lijkt de combinatie met de oppeppende kracht van koffie een goed idee. Maar is dat wel echt zo’n verstandig plan? Dít effect kan de combinatie van alcohol en koffie op je lichaam hebben:

1. Minder dronken gevoel

De cafeïne in koffie zorgt ervoor dat je je minder moe voelt. Dit onderdrukt de regulering van slaperigheid en een wakker gevoel, dat je hersenen gedurende de dag opbouwen. Alcohol zorgt er juist voor dat je je slaperiger voelt. Als je koffie en alcohol met elkaar combineert, kan de cafeïne de effecten van alcohol maskeren. Hierdoor voel je je alerter en heb je minder snel het gevoel dat je dronken bent. Dit terwijl de cafeïne je niet daadwerkelijk nuchter maakt.

Doordat je minder goed aanvoelt of je te veel gedronken hebt, is de kans groot dat je verder over die grens gaat. Dat levert je niet alleen een flinke kater op, maar je lever wordt hier ook niet heel blij van.

2. Extra uitdroging

Zowel de cafeïne in koffie als alcohol hebben een uitdrogend effect op je lichaam, waardoor een combinatie van de twee dit alleen maar erger maakt. Daardoor kun je niet alleen knallende koppijn krijgen, maar te weinig vocht is ook niet heel goed voor de rest van je lichaam. Als je van plan bent om een avondje aan de koffiecocktails te gaan, is het dus verstandig om tussendoor steeds een glas water te drinken.

3. De gezondheid van je hart

Als laatste kan de combinatie van alcohol en cafeïne slecht zijn voor je hart. Te veel alcohol drinken kan het risico op hart- en vaatziekten vergroten en ook heel veel koffiedrinken zou waarschijnlijk niet heel bevorderlijk zijn voor de gezondheid van je hart. Daarnaast kan zowel cafeïne als alcohol je slaapkwaliteit verslechteren. En regelmatig slecht slapen kan het risico op hart- en vaatziektes ook verhogen. Maar geen zorgen: met af en toe een espresso martini of een andere koffie met een likeur erin is er nog niks aan de hand. Pas bij het regelmatig drinken van grote hoeveelheden koffie en alcohol loop je mogelijk een groter risico op hartproblemen.

Geniet dus vooral van een alcoholische versnapering met koffie op z’n tijd, maar drink wel met mate.

Bron: margriet.nl

Terug naar het overzicht