Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Waarom koffie zo op onze darmen werkt

Ken je het gevoel dat je na je ochtendlijke kopje koffie meteen de sprint richting badkamer moet inzetten? Volkomen normaal, zo blijkt.

Waarom koffie zo op onze darmen werkt

Is het echt je dagelijkse latte die je in een lijnrechte sprint naar de toiletten doet lopen. Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden. Cafeïne stimuleert immers de spieren in je darmen, die sterk doen denken aan de darmbewegingen die je voelt nadat je een maaltijd hebt gegeten.

Ondanks het feit dat cafeïne een laxerend effect heeft, kan de schuld voor je vlotte stoelgang ook bij andere factoren gezocht worden. Heb je er bijvoorbeeld al eens aan gedacht dat ook melk of een overvloed aan suiker diarree kunnen veroorzaken?

"Sommige mensen beseffen zelfs niet dat ze misschien wel lactose-intolerant zijn," zegt voedingsdeskundige Jaclyn London. "Wanneer ze melk in hun koffie gieten, en vervolgens een vlottere stoelgang ervaren denken ze dat dat te danken is aan het laxerende effect van cafeïne. Heb jij last van je dagelijkse kopje koffie, probeer dan eens over te schakelen naar een lactosevrije versie."

Daarnaast kan het ook zijn dat je maag een beetje vreemd aanvoelt omdat de zuren die in koffie zitten ervoor zorgen dat je meer gal produceert. Gelukkig overtreffen de voordelen van een kopje koffie nog altijd de nadelen. Beperk jezelf dus tot een kopje of 2-3 per dag, om de gezondheidsvoordelen van het goedje te ondervinden, en een race naar het kleinste kamertje te vermijden.

Bron: hln.be

Terug naar het overzicht