Verberg deze melding

Wij gebruiken cookies om het winkelen bij Brandzaak gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.

 
 

OP WERKDAGEN VOOR 15:00 UUR BESTELD, VOLGENDE DAG IN HUIS.

0 items / bedrag € 0,00

Ethiopia Yirgacheffe

Koffie voor de echte fijnproevers

Koffiebonen Ethiopia Yirgacheffe

Maak je keuze

* Verplichte velden

€ 0,00
Incl. 6% BTW

De befaamde koffiebonen uit de hoge bergen van Yirgacheffe zijn een ware sensatie voor de echte koffiekenners. De intense aroma’s, zoete smaken en een frisheid om kippenvel van te krijgen. Vergeet alle koffies die je tot nu toe hebt gedronken, doe je ogen dicht en ontdek de licht-bloemige tonen en jasmijn met een chocolade-achtige afdronk.

Yirgacheffe, een topmerk voor koffie

In de laatste paar decennia is Yirgacheffe uitgegroeid tot een top merknaam van koffie. Koffiebonen uit Yirgacheffe worden door kenners beschouwd als een premium koffie dat ook wel wordt aangeduid met de term Specialty Coffee. De koffiebonen worden verbouwd op grote hoogtes, ongeveer 1500-2000 meter boven de zeespiegel. Alleen de allerbeste koffies ter wereld worden verbouwd op dergelijk hoogtes maar er zijn maar weinig koffiebonen die zo hoog worden verbouwd als in Yirgacheffe. De stad Yirgacheffe is gelegen in het centrum van het zuiden van Ethiopië.

De moeder der koffies

Volgens een legende is koffie ontdekt in Ethiopië. Het verhaal dateert van een 1500 jaar geleden als geitenhoeder Kaldi zijn beesten ziet springen na het opeten van de koffiebessen. De opwindende werking valt niet alleen Kaldi op maar ook de monniken uit het nabije klooster. Uiteindelijk wordt besloten om hier drank van te maken in een vorm die wij nu kennen als koffie.

Details

  • Herkomst: Ethiopië, Yirgacheffe
  • Plantage: Meerdere kleine plantages.
  • Hoogte: 1500-2000 meter
  • Verwerking: Washed
  • Branding: Medium Roast
  • Variëteit: Heirloom

Geschiktheid

  • Espresso

    Onder hoge druk gezette bereiding uit een volautomaat, halfautomaat of een Mokkapotje. Hoewel een Mokkapotje de hoge druk van een machine niet haalt past het toch in dit rijtje.

  • Koffies met melk

    De bekendste koffies met melk zijn Cappuccino, Latte (koffie verkeerd), Flat White en Latte Macchiatto.

  • Normale koffie

    Koffie uit een volautomaat of halfautomaat (pistonmachine), oftewel een Americano of een Lungo.

  • Filterkoffie

    Denk hierbij aan koffie uit een filterapparaat, maar ook aan Slow Coffee. Een aantal bekende zetmethodes zijn: Aeropress, Chemex, Clever Dripper, French Press (Cafetiere) en Vacuüm Pot (Siphon).

Smaak

  • Jasmijn
  • Honing
  • Aromatisch
  • Fris

Kenmerken

  • Intensiteit

    De sterkte en hevigheid van de koffiesmaak.

  • Body

    Stroperigheid, het mondgevoel op de tong. Vergelijk je water met siroop, dan heeft water bijna geen body en siroop juist erg veel body.

  • Aciditeit

    De fris- en fruitigheid van de koffie, vaak zijn Afrikaanse koffies wat frisser van aard.

  • Balans

    Een koffie die in balans is, kent geen overheersende smaken.